Enflasyon üç ayda en az 70 milyon kişiyi yoksulluğa düşürdü

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNPD) dünyadaki gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın mart ayından bu yana üç ay içerisinde düşük gelirli ülkelerde yaşayan 71 milyon kişiyi yoksulluğa düşürdüğünü açıkladı.

UNPD tarafından yayınlanan rapora göre enerji ve gıda fiyatlarındaki artış on milyonlarca kişiyi yoksulluğa itti.

UNPD yoksulluğun bu şekilde hızlanmasının "Covid-19 pandemisinin şokundan çok daha hızlı" olduğunu belirtirken, yükselen fiyatların kısmen Ukrayna'daki savaşından kaynaklandığını kaydetti.

BM programı, “hanelere yönelik hedefli nakit transferlerinin, genel enerji sübvansiyonlarından daha adil ve daha uygun maliyetli” olduğuna dikkat çekiyor.

UNDP, aynı zamanda, ilgili ülkelerin "geçimlerini sağlamak için" çok taraflı bir sistemin desteğine ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

UNDP raporunda ayrıca, “Yükselen enflasyona tepki olarak faiz oranları yükselirken, krizi daha da şiddetlendirecek, yoksulluğu hızlandıracak ve derinleştirecek resesyonla yeni bir yoksulluğu tetikleme riski var” uyarısında bulundu.

Raporda 159 ülkenin durumu ele alındı. En kritik durumdaki ülkelerin Balkanlar, Hazar Denizi bölgesi ve başta Sahel olmak üzere Sahra Altı Afrika’da olduğu belirtildi.

UNDP Başkanı Achim Steiner, "Benzeri görülmemiş fiyat artışları, dünya çapında birçok insan için dün karşılayabilecekleri gıdanın bugün artık karşılanabilir olmadığı anlamına geliyor” dedi.