Erdoğan hedef gösterdi, Kurz ölümle tehdit edildi

AKP iktidarına bağlı camilerin kapatılmasına ve imamların Türkiye’ye sınır dışı edilmesine karar veren başbakan Sebastian Kurz bizzat Erdoğan tarafından hedef gösterilmesi ardından Avusturya güvenlik birimleri alarma geçti.

Geçtiğimiz hafta Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz “siyasal İslam’la mücadele” adı altında Türk devleti ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınırdışı edeceklerini açıklamıştı. 7 caminin de kapatılacağını bildiren Kurz, bu kararın özellikle Türk camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilmesi olayının ardından alındığına dikkat çekmişti.

Ancak başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde basına yansıyan asker elbiseli çocuklara rağmen sadece Avusturya’nın aldığı bu karara AKP iktidarının sert tepkisi sürüyor. Dün son olarak Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakan Kurz’un ismini anarak şöyle konuştu:

“Senin bu çıraklığın, bu tavırların senin başına çok işler getirebilir. Zira bilesin ki Avusturya’da bir caminin kapatılması oradaki Müslümanların, din adamlarının Avusturya’dan atılması yurt dışı edilmesi yeniden bir haçlı hilal mücadelesinin başlatır ki bunun sorumlusu sen olursun.”

Kurz’u açıkça hedef gösteren Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra özellikle AKP yandaşları sosyal medya hesapları üzerinden ölüm tehditleri yayınlamaya başladılar. Avusturya Haber Ajansı’nın (APA) haberine göre Viyana’daki güvenlik birimleri AKP’lilerin bu tehditlerini ciddiye alıyorlar.

KURZ SIKI KORUMA ALTINA ALINDI

Avusturya istihbaratı ve “Terörle mücadele birimleri” sosyal medya hesaplarından bu mesajları yayınların peşine düştüğü belirtildi. “Österreich” gazetesine konuşan başbakanlıktan bir yetkili ise Kurz’un sıkı soruma altına alındığını bildirdi.

“Başbakan şimdi her zamankinden daha fazla iyi korunuyor” diyen yetkili Facebook, Twitter veya Instegram hesaplarında Kurz’u ölümle tehdit edilenlerin kimliklerinin tespit edilmesi için güvenlik birimlerinin soruşturma başlattığını aktardı.

Avusturya basınına sızan bilgilere göre ülkenin en iyi özel birlikleri olan “Cobra” timlerinin hafta sonundan itibaren Kurz’un bulunduğu mekanlarda deyim yerindeyse kuş uçurtmadı. Ülkenin muhafazakar liderine yönelik bu sıkı korumanın bir dönem daha süreceği belirtiliyor.

Başbakan Kurz ise AKP iktidarına bağlı çalışan camiler ve imamlara yönelik kararını açıklarken dikkatli bir dil kullanarak şöyle konuşmuştu: “Paralel toplumlar, siyasal İslam ve radikalleşmenin bizim ülkemizde yeri yok.”

Türk devletinin Avusturya’daki diyanet kurumu ATİB’e bağlı camilerde Çanakkale Savaşı çocuklara asker kıyafetlerinin giydirildiğine dair fotoğrafların basına yansıması üzerine ise Kurz o dönem şu açıklamayı yapmıştı: “Bu olayın Avusturya’da yeri yok, böyle bir şeye asla müsamaha göstermeyeceğiz.”