Etiyopya develeri kuraklık nedeniyle hörgüçlerini kaybediyor

Etiyopya’nın bazı bölgelerinde 18 ayı aşkın bir süredir tek damla yağmur yağmadı. Develer hörgüçlerini dolduracak besin bulamadığı için, hörgüçlerini kaybediyor.

Etiyopya’da ağır bir kuraklık yaşanıyor. Bazı bölgelere 18 ayı aşkın bir süredir tek damla yağmur düşmedi.

Etiyopya faunası, bir bütün olarak kuraklığın sonuçlarını ağır bir şekilde hissediyor.

 Özellikle develer için gözle görülür sonuçlar ortaya çıktı. 15 kilo kadar yağ içeren gerçek bir gıda deposu olan hörgüçler, dolduracak besin olmadığı için günden güne daralıyor ya da tamamen yok oluyor.

Bu olgu, su kıtlığının boyutlarını gözler önüne seriyor.

BM’ye bağlı hükümetler arası iklim paneli IPCC’nin son raporuna göre, Doğu Afrika’da kuraklık son 15 yılda ikiye katlandı.

Üç hafta boyunca hiçbir şey yemeden durabilen ve çöle dayanıklı olan develer bile bu kuraklığın mağduru oldu.

Göçebe nüfusun çoğunlukla hayvancılıkla yaşadığı bir ülkede, bu olgu gerçek bir felaket olarak değerlendiriliyor. Ülkede develer süt ve et taşımak için kullanılmasının yanı sıra ulaşım aracı olarak hizmet ediyor.

Etiyopya'nın Somali bölgesindeki bir köy olan Hargududo'da yaklaşık 200 yarı göçebe ailenin hayvanlarının büyük bir kısmı kuraklık nedeniyle öldü.

2020'nin sonundan bu yana ülkenin diğer güney bölgelerinde olduğu gibi, komşu ülkeler olan Somali ve Kenya'da da neredeyse hiç yağmur yağmadı. Etiyopya'daki insani felaket, kuzeyde Tigray bölgesindeki çatışmanın yol açtığı felakete bir yenisini ekliyor.

Amerikan yardım ve kalkınma kurumu (USAID), 2012 yılından beri kuraklık konusunda uyarıyordu. USAID’in araştırmasına göre, Etiyopya'nın güney bölgeleri, 1970'lere göre yüzde 15 ila yüzde 20 daha az yağış alıyor. Bu da tarım ve hayvancılık yapılan alanların daralmasına neden oluyor.