Euboea adası alevler arasında

Yunanistan’da birçok ülkenin havadan ve karadan desteğine rağmen orman yangınları devam ediyor. Euboea (Eğriboz) adasındaki görüntüler kıyamet panoramasına benziyor.

Yunanistan’da son on gündür onbinlerce hektar yangınlarda kül oldu. Salı gününden bu yana Atina kapılarında süren yangın, itfaiyecilere göre hafifledi.

Ancak ülkenin güney batısındaki Peloponez yarımadasında Mani, İlia ve Messinya bölgelerinde yangınlar halen aktif. Bu bölgelerde bir çok köy tahliye edildi.

Euboea adasında ise 500’e yakın itfaiyeci turistik adanın kuzeyinde koyu dumanlar ve kül yağmuru altında yangınlarla mücadele ediyor.

Ada sakinleri günlerdir yanan köyleri ve arazilerini acı içerisinde seyrediyor. Atina'nın yaklaşık 200 km doğusunda, Yunanistan'ın en büyük ikinci adası olan Euboea'da binlerce hektarlık çam ormanı alevler nedeniyle kül oldu.

Bölge valisi Fanis Spanos, cumartesi günü yaptığı bir açıklamada yangının 30 kilometre genişliğinde olduğu tahmininde bulunmuştu. Bu çok geniş yangın cephesi karşısında, köyler kurtarılmaya çalışılıyor ancak imkanlar kısıtlı görünüyor.  Cuma ve cumartesi günleri 1300’ü aşkın kişi adadan tahliye edilmişlerdi.

Orman yangınlarına ilişkin Avrupa Bilgi Sistemi EFFIS’e göre Yunanistan’da son on gün içerisinde 56 bini aşkın hektar kül oldu.

2005 ile 2020 arasındaki aynı dönemlerde ortalama 1700 hektarlık alan yanmıştı.