Fransa’da 86 ilde kuraklık alarmı

Fransa’da aşırı sıcaklar ve yangınlardan sonra bu kez kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. 86 ilde kuraklık alarmı verildi.

Fransa topraklarının büyük bir kısmı mevcut durumda “alarm” ve “yüksek alarm” anlamına gelen sarı ve turuncu alarm halinde bulunuyor.

Resmi internet sitesi Propluvia’ya göre 86 ilde kuraklık alarmı verildi ve su kullanımıyla ilgili kısıtlamalara tabi tutuldu.

Site, alarm durumundaki illerin tarımsal amaçlı işlemlerini yüzde 50’den fazla azaltması, belirli zamanlarda bahçeleri, yeşil alanları, golf sahalarını sulamak ve hatta araçları yıkamaya kısıtlama getirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Özellikle bağcılar arasında endişe büyüyor. RTL radyosu mikrofonuna konuşan bir bağcı, “Asmalar solmaya başladı. Üzümler artık büyümüyor” dedi.

Birkaç hafta boyunca anormal derecede kuru ve sıcak hava ve kış aylarında su rezervlerinin yenilenmesine izin vermeyen düşük yağış mevcut durumun sorumlusu olarak görülüyor.

BFM TV’ye konuşan Essonne il müdürü Philippe Rogier, bu yıl alarmın "genellikle yaşananlara kıyasla çok erken" başladığını belirtti.

Paris’in de içerisinde yer aldığı Ile-de-France bölgesinde 60 komünde kuraklık alarmı verildi. Val-Saint-Germain komünü sakinlerinden biri nehirlerdeki su seviyesinin çok düştüğünü ifade ederek, “Böylesini hiç görmedim” dedi.