Fransa'da ekosid yasası: Çevreyi ihlal ve tehdit, suç sayılacak

Fransa'da çevreye yönelik ağır ihlallere yaptırım hedefleyen bir "ekosid suçu" Ceza Kanunu'na eklenecek. Çevreci hareket, güvenlik ve gezegene karşı ağır suçun, çevresel bir suça indirgendiği tepkisinde bulunuyor.

JDD gazetesine ortak bir mülakat veren Adalet Bakanı Eric Dupon-Moretti ile Ekolojik Geçiş Bakanı Barbara Pompili, yeni "suç"un içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Çevre İçin Yurttaş Konvansiyonu'nun 150 üyesi çevreye yönelik ihlallere karşı daha ağır bir tanım getirilmesini ve "ağır suç" kavramının kullanılmasını istedi. Konvansiyon, Ekim 2019'de Cumhurbaşkanı'nın girişimiyle kuruldu. Sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla öneri sunmak için çekilişle seçilen 150 kişi konvansiyona seçilmişti. Konvansiyon, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 149 öneri sundu.

Adalet Bakanı "ağır suç" kavramının anayasal olarak bir sorun teşkil ettiğini savundu.

Bakan, "Genel bir kirlilik suçu oluşturacağız. Cezalar failin niyetine göre düzenlenecek. Cezalar, dikkatsiz bir ihlal, bir yükümlülüğün açıkça kasıtlı olarak ihlal edilmesi ve en ciddi olanı, kasıtlı bir suç olup olmadığına bağlı olarak, üç yıldan on yıla varan hapis cezası aralığındadır" dedi.

'ESKİDEN KİRLETİNCE KAZANIYORDUNUZ, ŞİMDİ...'

Para cezaları ise 375 bin eurodan 4,5 milyon euroya varabilecek. Adalet Bakanı, "Eskiden kirlettiğinizde, kazanıyordunuz, yarın kirlettiğinizde, eğer atıklarınızı nehre bıraktıysanız kazancınızın on katına varan para ödeyeceksiniz" diye ekledi.

ÇEVREYİ TEHDİT DE SUÇ SAYILACAK

İkinci bir "suç" olarak, çevreyi tehdit altında koyma gündemde bulunuyor. Ekolojik Geçiş Bakanı'na göre bu çerçevede kirlilik henüz yaşanmadıysa da yaptırım uygulanacak.

Dupon-Moretti, "Metin, bir yükümlülüğün kasıtlı olarak ihlal edilmesi yoluyla çevrenin kasıtlı olarak tehlikeye atılmasını cezalandırmayı amaçlamaktadır" diyerek, bir yıldan hapisten, 100 bin euro para cezasına varan cezalar öngörüldüğünü belirtti.

Sivil toplum örgütleri tepkili. "Notre Affaire à tous" derneği, Bakanların açıklamasını bir "iletişim egzersizi" olarak değerlendirdi. Derneğin onursal başkanı yargıç Valerie Cabanes, hayal kırıklığına uğradığını belirterek, "Güvenliğe ve gezegene karşı bu ağır suç, çevresel bir suç düzeyine indirgendi. ekosid kavramını kullanarak özünden boşaltmak yurttaşlara yapılan kötü bir oyundur" dedi.