Analizin, önümüzdeki hafta İskoçya'da yapılacak Birleşmiş Milletler COP26 iklim müzakerelerine gölge düşürmesi bekleniyor
Gelişmekte olan ülkelerin ve küçük ada devletlerinin iklim değişikliğine uyum sağlamasına, iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve iklim değişikliğini hafifletmesine yardımcı olmak için 2025'ten sonra gelişmiş ülkelerin katkılarında yılda 100 milyar doların üzerine çıktığını görmek için müzakereleri başlatması gerekiyordu.
Bu ülkeler genellikle iklim değişikliğinden en çok etkilenenlerdir, ancak bugüne kadar küresel ısınmaya neden olan küresel emisyonlardan en az sorumlu olanlardır. Birçoğu, dünyanın en zengin ülkeleri tarafından verilen iklim finansmanı taahhüdü nedeniyle 2015 yılında Paris Anlaşmasına katılmayı kabul etti.
Uluslararası İklim Değişikliği Eylem Ağı'nın kıdemli danışmanlarından Harjeet Singh, iklim finansmanının “temel” olduğunu ve yardım için kaçırılan hedeflerin gelişmiş dünya ile diğer herkes arasındaki güveni aşındıracağını söyledi.
Kanada, geçen baharda iklim yardımını önümüzdeki beş yıl için yılda yaklaşık 855 milyon ABD Dolarıyla iki katına çıkaracağını duyurdu. Almanya ise katkısını yüzde 50 artırarak 2025 yılına kadar 6 milyar Euro'ya çıkaracağını açıkladı.
Yeni taahhütlerle yanıt veren ülkeler arasında Yeni Zelanda ve İsveç de yer alıyor. Bu hafta G20 liderleri zirvesine ev sahipliği yapan İtalya, şimdiye kadar iklim finansmanı vaadini henüz artırmamış ülkeler listesinde en dikkat çeken ülke oldu.
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) geçen ay, iklim finansmanının 2019'da neredeyse 80 milyar ABD Dolarına ulaştığı, ancak 2020'nin sonunda 100 milyar ABD Dolarına ulaşmasının pek mümkün olmadığı sonucuna vardı. 2020 için gerçek sonuçlar gelecek yıla kadar analiz edilmeyecek ancak toplamın 100 milyar dolara ulaşmadığı şimdiden oldukça açık.
Son birkaç ayda taahhüt edilen yeni katkılarla, yıllık iklim finansmanının gelecek yıl yaklaşık 97 milyar dolara ulaşacağı ve nihayet 2023'te 100 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyordu.