Geliyê Zîlan’da endişe verici balık ölümleri

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Geliyê Zîlan’da (Zilan Deresi) onlarca yıl önce inşa edilen Koçköprü Barajı’nda balık ölümleri endişe verici bir şekilde arttı.

Geliyê Zîlan üzerinde 1978-1992 yılları arasında inşa edilen Koçköprü Barajı’nda son günlerde balık ölümlerinde ciddi artış yaşandı. Yetkililer herhangi bir önlem almazken, halk barajdan topladıkları balıkları evlerine götürüyor.

Baraj suyu geçen yıl yeşil bir tabakayla kaplanmıştı. Buradan akan su yerel halk tarafından tarımsal araziler için kullanılırken, bu su aynı zamanda Van gölüne akıyor.

Ayrıca barajı besleyen önemli dere sularından birinin üzerine Hidroelektrik Santrali (HES) yapılarak, akarsuyun yönü yapay kanallarla baraja akan dere yatağının yerine başka tarafa aktarıldı.

Bu tahribatların sonucu olarak barajdaki su seviyesi ciddi oranda düştü. Henüz ciddi bir araştırma yürütülmese de, balık ölümlerine yol açan nedenlerden birinin HES olduğu ifade ediliyor. Zira HES inşasının balıkların oksijensiz kalmasına neden olduğu sanılıyor.  

Özellikle son iki gün içerisinde balık ölümlerinde yaşanan artış endişeye yol açtı. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Tanju Kaya, ölümlerin nedeninin tespit edilmediğini ve ölü balıkları toplayanların uyarılmadığını söyledi.

Koçköprü Mahallesi’nde yaşayan Şahin İnan geçen yıl barajda su renginde yaşanan değişim nedeniyle balık ölümlerinin yaşanabileceği uyarısında bulunduklarını hatırlattı.

Geçen yıl yapılan analizlerde baraj suyunda azot seviyesinin yükseldiğinin görüldüğünü söyleyen İnan, ayrıca balıkların su yüzüne vurması nedeniyle kolay avlandıklarını ifade etti.

Bu durumun çok büyük bir tehlikeye neden olabileceği uyarısında bulunan İnan “Büyük bir tehlike olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmış değil. İnsanlar bu tehlikenin farkında değil, kolaylıkla kovalarla balık avlıyor. Balık ölümlerinin barajda yaşanması, aynı zamanda balıkların soyunun tükenmesi demektir. Bir an önce önlem alınmalıdır” dedi.

https://anfturkce.com/toplum-ekolojI/zilan-deresi-nde-doga-katliami-devam-ediyor-153497