Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre, Arktika'daki Groenland bölgesindeki erim günlük olarak 3 milyon ton suya ya da saniyede altı olimpik havuzdaki suya denk geliyor.
Groenland buzullarının erimesi 2019 yılında deniz sularının yükselmesinin en önemli kaynağı oldu.
Buzullardaki bu kayıp, bir önceki rekorun gerçekleştiği 2012 yılına kıyasla yüzde 15 daha yüksek seviyede bulunuyor.
2019'un dışında rekorların yaşandığı diğer dört yıl da son 10 yıl içerisinde gerçekleşti.
Geçen hafta aynı dergide başka bir araştırma da Groenland buzullarının geri dönülmez bir şekilde eridiği uyarısında bulunmuştu. Araştırmaya göre küresel ısınma şimdi dursa bile erime devam edecek zira kar yağışı kayıpları kapatmayacak.
Sözkonusu bölge gezegenin geri kalanından iki kat daha fazla ısınıyor. 1980'li ve 1990'lı yıllarda Groenland'da yılda yaklaşık 450 gigaton (450 milyar ton) buz kaybı vardı ve bunların yerini kar dolduruyordu. Ancak 2000'li yıllardan itibaren erime hızlandı ve kar yağışı ile yeri doldurulmadan 500 gigaton kayba yükseldi.
Ayrıca iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak kar yağışında da bir azalma var. Bununla birlikte bölge daha sıcak günler görüyor, güneşe daha açık halde ve bu durum erimeyi hızlandırıyor.
Böylece Groenland 2019 yılında 1130 gigaton buz kaybetti. Bunun yüzde 55'i buzların erimesi şeklinde, yüzde 45'i de buzulların okyanusta doğrudan parçalanması şeklinde gerçekleşti. Kayıpların 600 gigatonu kar yağışı ile geri kazanıldı.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanlarına göre deniz yüzeyleri 20'inci yüzyılda 15 santim arttı. Tahminlere göre 2050 yılına kadar 1 milyarı aşkın kişi sel felaketleri veya deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişiklikleri ile daha da sıklaşan aşırı hava koşulları karşısında son derece kırılgan olan kıyı bölgelerinde yaşayacak.