Grönland’da sıcak hava dalgası buz tabakasında büyük erimeye yol açtı

Bilim uzmanları Grönland'da mevsim normallerinin 10 derece üzerinde yer alan sıcak hava dalgası, bu hafta buz tabakasında büyük bir erimeye yol açtığı konusunda uyardı.

Danimarka Araştırma Enstitüleri tarafından yönetilen modelleştirme aracı Polar Portal verilerine göre uçsuz bucaksız kutup bölgesini kaplayan buzul tabakası Çarşamba gününden bu yana her gün yaklaşık 8 milyar ton oranında eridi. Bu da yaz dönemindeki ortalama erime oranının iki katı anlamına geliyor.

Son günlerde Grönland’ın kuzeyinde 20 derecenin üzerine çıkan sıradışı hava sıcaklıkları yaşandı.

Bölgenin kuzey doğusundaki küçük Nerlerit Inaat havalimanında hava sıcaklığı Perşembe günü 23,4 derece ile rekor kırdı. Bu sıcaklık değeri, ölçümlerin alınmaya başlamasından bu yana en yüksek sıcaklık değeri oldu.

Geniş Arktika bölgesinin büyük bir kısmını etkileyen bu sıcak hava dalgası buzulların erime hızını da arttırdı.

Polar Portal’a göre bir karşılaştırma yapmak gerekirse, son günlerde her gün salınan muazzam miktarda erimiş su (8.000 milyar litre tatlı su) "Florida'nın tüm yüzeyini beş santimetre su ile kaplamak için yeterli olurdu.”

Grönland’da günlük buzul erime rekoru 2019 yazında yaşanmıştı. Oransal olarak aynı düzeye henüz çıkmasa da iki yıl öncesine göre eriyen buzul tabakasının daha geniş olduğu kaydediliyor.

Yaklaşık 1.8 milyon kilometrekarelik bir alana sahip olan Antarktika'dan sonraki ikinci buz örtüsü olan Grönland'ı kaplayan buz tabakası, Arktika’daki ısınma dünyanın başka yerlerine göre üç kat daha hızlı olduğu için bilim insanlarını endişelendiriyor. Grönland buzulu onlarca yıldır gerilerken, 1990’dan bu yana giderek hızlanıyor.

Ocak ayında yayınlanan bir Avrupa çalışmasına göre, Grönland buzulunun erimesi, okyanusların seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ila 18 santimetre yükselmesine yol açacak. Bu da bir önceki tahminlere göre yüzde 60 daha hızlı yükselme yaşandığı anlamına geliyor.  Grönland buzulu tek başına okyanusların 6 ila 7 metre yükselmesine yol açacak kadar su içeriyor.

Polar Portal'a göre, yaz mevsimine kar ve yağmurla nispeten serin bir başlangıç ​​yapması nedeniyle, buz örtüsünün 2021'deki düşüşü şu an için hala tarihi ortalamanın içinde yer alıyor. Erime dönemi haziran ayından eylül ayının başlarına kadar uzanıyor.