Güney Afrika’dan Kürt mücadelesine destek kararı

Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı mücadelesi son haftalarda Güney Afrika'nın gündemine yerleşti.

Afrika Ulusal Kongresi ve Güney Afrika Komünist Partisi, ayrı ayrı yaptıkları konferanslarda Kürt sorununa ilişkin kararlar aldı. Afrika Ulusal Kongresi'nin 30 Haziran-5 Temmuz arasında yapılan konferansta aldığı karar, nihai olarak onay almak için Aralık ayında yapılacak seçim konferansına sunulacak.

Kararda, şu ifadeler kullanılıyor:

"ANC Kürt halkının Ortadoğu'da siyasi haklar, barış ve adalet mücadelesini destekler ve ısrarla tüm aktörleri çatışmanın siyasi çözüm sürecine katılmaya çağırır. ANC ayrıca Kürt lider Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısını yapar."

ANC'nin bu kararı aldığı sıralarda, Güney Afrika Komünist Partisi de 14'üncü Ulusal Kongresi için toplandı.

Kongrede, Öcalan'ın serbest bırakılması ve soruna barışçıl çözüm yönünde karar alındı.

Kürtlerin mücadelesi uzun zamandır Güney Afrika'da önemli bir destek görüyor. Kürtlerin haklarını savunmak için 1997 yılında "Kürt İnsan Hakları Hareketi Grubu" kuruldu.

Bu grup, Öcalan'ın özgürlüğü için imza kampanyası da yürüttü. Grubun başkanı, Kürt dostu yargıç Essa Moosa, bu yıl içerisinde hayata gözlerini yumdu.

Moosa, yıllardır Kürt sorununa ilişkin ANC ve ittifakları tarafından kararlar alınması için yoğun bir kampanya yürütüyordu.

Bu mücadele ANC ve Komünist Parti'nin konferanslarında sonuç verdi. İnsan hakları grubunun sekreteri Mahmud Patel, bu kararların uzun zamandır beklendiğini ve yıllarca süren hak mücadelesinin bir sonucu olduğunu söyledi.