Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Hakkari harikasının iki parçası

Gerçek ile düş arası bir dünya, doğanın cömert harikasıdır Hakkari. Geliyê Qewalê (Kaval Vadisi) ve Ava Orê Şelalesi (Sineber) bu harikayı tamamlayan iki parçadır.

Yüksek dağları, berrak suları, buzulları, gölleri, derin ve yemyeşil vadileri, şelaleleri, mağaraları, bin bir çeşit bitkileri, yaban hayvanlarıyla bir doğa harikasıdır.

Bu harikanın birer parçası da Geliyê Qewalê (Kaval Vadisi) ve Ava Orê Şelalesi’dir. Hakkari il sınırında bulunan Ava Orê Şelalesi, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünür. Son bahar olmasına rağmen yeşilliğinden hiçbir şey kaybetmez. Yazın sıcağında sizi serin havayla karşılar, sonbaharda ise sıcaklığının yanı sıra binbir çeşit renkleriyle. Ava Orê Şelalesi’nin bu yeşilliği, serin suyu ve manzarası, her mevsim insanları büyüler. Kışın buz tutan şelale başka bir asiliğe bürünerek ziyaretçilerine seyrine duyulmaz bir ev sahipliği yapar.

Geliyê Qewalê ise Ava Orê Şelalesi’nin anası, doğuş yeridir. Doğanın tüm ihtişamını sergilediği bir yer. Derindir, yüksek dağların arasında. Ortasında geçen Kaval Deresi ve Kaval Şelalesi, binlerce bitki türü ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapıyor. Geliyê Qewalê üzerine yazılan stranlardan birininin sözlerinden bir bölümü şöyle:

Geliyê Qewalê kûre narê hoy narê

Şeşxana lûre lûre sor gul jê di barî

Şala yarê mexmûre narê hoy narê

Şala yarê mexmûre sor gul jê di barî

Geliyê Qewalê dûre narê hoy narê

Şeş xana denge denge sor gul jê di barî

Qutkê yarê heft renge narê hoy narê

Qutkê yarê heft renge sor gul jê di barî