Hangi ağaçların küresel ısınmaya dayandığı araştırılıyor 

İsviçre’de yapılan ve 50 yıl kadar sürmesi planlanan bir çalışma sonucunda bazı ağaç türlerinin 3-4 derecelik bir sıcaklık artışına dayanıklı olmayacakları anlaşıldı. 

İsviçre’nin 20 kantonundaki 18 ayrı ormanlık alanda alınan ağaçların küresel ısınmaya ne kadar dayanıklı oldukları test edilecek. 

Araştırma kapsamında alınan ağaç türleri 57 ayrı yerde deneme amaçlı ekildiler ve farklı iklimsel koşullara tabi tutulacaklar. 

Ladin ve kayın ağaçlarının 3-4 derecelik bir sıcaklık artışı sonrasında zayıfladıkları ve hatta kuruduklarına dikkat çekilen araştırmada, yüzyılın sonunda gelinecek bu sıcaklık düzeylerine karşı ağaç türlerinin korunması için önlem alınmasının gerekli olduğu vurgulandı. 

TOPLAM 50 YIL İZLENECEKLER 

Federal düzeyde ormanların korunmasından sorumlu ajans olan WSL tarafından yapılan açıklamada, ayrıca ağaçların genetik yapılarının bu süreçte nasıl bir etkide bulunacağının araştırmanın amaçlarından olduğu kaydedildi. 

Araştırma kapsamında 2018 yılından bu yana 55 bin kadar fidan elde edilirken, bunların dikimine başlandı. Bu araştırma kapsamında ekilen ağaçların önümüzdeki 30 ila 50 yıl içerisinde nasıl gelişecekleri ve olası iklimsel koşullarda ne tür zararlar görecekleri de belirlenecek. 

İsviçre’deki araştırmanın ilk kesin sonuçlarının önümüzdeki 5 yıl içinde alınması bekleniyor.