HDP milletvekili adaylarını tanıttı 

HDP eş genel başkanları, milletvekili adaylarının tanıtıldığı toplantıda, diktatörlükten kurtuluşun HDP ile mümkün olduğunu, barajı geçmenin de hayati önemde olduğunu kaydetti.

HDP, 24 Haziran Seçimi milletvekili adaylarını Ankara’da düzenlediği etkinlikle tanıttı. Tüm adayların katıldığı etkinlikte HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli konuşma yaptı.

BULDAN: KENDİNİZE GÜVENİYORSANIZ DEMİRTAŞ'I BIRAKIN!

Rehin tutulan Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ı selamlayarak konuşmasına başlayan Buldan, "Sayın Demirtaş’ı rehin tutulduğu Edirne Cezaevi’nden çıkartacağız. Onu oradan hep birlikte alacağız" dedi.

Buldan, "Kendinize güveniyorsanız, Demirtaş’ı özgür bırakın" diyerek, AKP, YSK ve yargıya seslendi.

Buldan, 24 Haziran'ın 16 yıllık yıkımı sonlandırmak için tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, "HDP’ye olan güven, umut ve inanç her geçen gün daha da büyüyor, çoğalıyor" dedi.

Bugüne değin diz çökmeyen, yılmayan bir hareketin onurlu temsilcileri olduklarını söyleyen Buldan, seçimden zaferle çıkacaklarını kaydetti.

'KARANLIK ORTAMDAN HDP İLE ÇIKILIR'

Halkları faşist iktidardan kurtaracak olanın HDP ve Demirtaş olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti:

"HDP’nin olmadığı bir ülke nefessiz kalacaktır. Demokrasi ve özgürlükler rehin kalacaktır!

HDP’nin baraj altında bırakılması demek, demokrasinin baraj altına gömülmesi ve baskıcı otoriter yönetimin ülkeyi topyekûn esir alması demektir. Herkes bunu böyle görmeli ve bilmelidir. 

Demokratik ilkelerden, özgür ve eşit yaşamdan yana olan, bu faşist yönetimden kurtulmak isteyen herkesin bu karanlık ortamdan ancak ve ancak HDP’yle çıkılabileceğini görmesi gerekir.

HDP’ye ve Demirtaş’a verilecek oylar, özgürlüğe, demokrasiye ve eşit yaşama verilecek oylardır. HDP, özgür yarınlara açılan kapıdır."

"HDP’ye ve Demirtaş’a verilecek her bir oy bu ülkenin kaderini değiştirecek" diyen Buldan, adaylara çağrı yaparak, "Kurtuluşun, HDP’den geçtiğini, HDP’ye ve Demirtaş’a verilecek her bir oyun bu ülkenin kaderini değiştirecek önemde ve değerde olduğunu herkese çok iyi anlatmalıyız" diye konuştu.

'YA EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK, YA DA FAŞİZM!'

Buldan, şunları da söyledi:

"Seçim bölgelerimizde; gitmediğimiz, ev, sokak, cadde, köşe, bucak, bağ, bahçe bırakmayacağız! Herkese el uzatacağız! Herkesin elini tutacağız! Kendimizi, hedeflerimizi ve bu ülkenin içinde bulunduğu krizden ancak HDP’yle çıkabileceğini en kararlı bir biçimde anlatacağız! Bu seçimlerin aydınlıkla karanlık arasında olduğunu halklarımıza iyi anlatacağız! Bu ülkeyi her şeye kendisi karar veren tek adamın esiri olmaktan çıkaracağımızı kararlı bir biçimde ifade edeceğiz!

(...)

Belki de demokrasi tarihinin en önemli seçimlerinden biriyle karşı karşıyayız. İki seçenek var: Ya eşit ve özgür bir yaşam, ya da faşizmin iktidarı! 

Dünya tarihi özgürlük mücadelelerinin zaferleriyle doludur. Faşizmin tarihi ise hep çöküştür. O halde zafere kararlı adımlarla yürüyeceğiz! 7 Haziran’da başardık. Türkiye halkları başardı. Bugün 7 Haziran’ı kat be kat aşan bir başarıyı elde etmek için gece gündüz çalışacağız. Hepimizin hedefi bu olmalıdır. Önümüzdeki engelleri, barajları ancak kararlı adımlarla ve güçlü bir duruşla aşabiliriz.

Binlerce yöneticimiz, üyemiz, çalışanımız, milletvekili, belediye başkanımız tutuklanmasına rağmen bu gün bu salonda da göründüğü üzere dimdik ayaktayız! Kararlıyız!

'KADINLAR YENECEK'

HDP’li kadınlar olarak; sadece “kadın meselesi” olarak görülen alanlarda değil, hayatın tüm alanlarında sözümüzü söylüyoruz. 

Kadın arkadaşlarımız, kadın adaylarımız, seçim kampanyası süresince tüm kadınlara ulaşacak, HDP’nin ilkelerini, kadın politikalarını ve çözüm programını kadınlara anlatacaktır.". 

Gençliğin ülkenin umudu olduğunu dile getiren Buldan, "Meydanları demokrasi şölenine dönüştürelim" çağrısında bulundu.

TEMELLİ: YENİ YAŞAMIN TARAFINDA OLUN

Sezai Temelli de, "Gücümüz; Kürt halkının onurlu direnişinin, emek ve demokrasi güçlerinin, kadın öncülüğünün, genç dinamizmin tek adresi olmaktan geliyor. Yoksulların, işçilerin, çiftçilerin,  sesi duyulmayanların tek güvencesi olmaktan geliyor. Paranın çıkarları karşısında, hiç tereddütsüz doğanın ve hayvanların, yeni yaşamın tarafında yer almaktan geliyor" dedi.

Erdoğan'ın manifesto açıklamadığını, büyüklere masal okuduğunu belirten Temelli, "Türkiye’yi değiştirmeye geliyoruz" mesajını verdi.

Tek adam yönetimine son verilmesinin tek olanağının HDP’nin barajı geçmesi olduğunu kaydeden Temelli, 80’den de çok vekille döneceklerini dile getirdi.

Temelli, "HDP’nin barajı geçmesi demek, AKP’nin tek başına hükümet kurmasının imkansızlaşması demek. 301 401 hesaplarının bozulması demek. HDP, AKP’nin vekil sayısını azaltabilecek tek partidir. Bu yüzden bu seçim AKP ile HDP arasında geçecek bir seçimdir. AKP 80 vekilin peşinde. Vermeyeceğiz! 80’den de çok vekille döneceğiz" diye konuştu.

'HERKESE NEFES ALDIRACAĞIZ'

Temelli, şöyle devam etti:

"İddia ediyoruz; birbirini duyamaz hale gelmiş, adeta bir karanlığın içinde birbirine çarpıp duran halklar, yurttaşlar, uzun bir süredir kutuplaşmış bir toplumda yaşamanın yorgunluğunu HDP ile atacak. 

Kürt sorununun çözümü konusunda barışçıl irade açığa çıkacak, toplumun bir arada yaşamaya dair hafızası ve değerleri canlanacak.

Bütün hizmetler ve politikalar eşit yurttaşlık temelinde Demokratik Anayasa’nın güvencesi altında olacak.

Türkiye halkı güven ve dayanışmaya dayanan adaletli bir ekonominin mümkün olduğunu HDP ile birlikte görecek.

Sadece Türkiye’ye değil, dış politikaya da nefes aldıracağız. Bugün dünyadaki 5 diktatör hükümetten biri olarak anılan Erdoğan iktidarı, dış politikadaki ittifakını faşist devletlerle yapmayı tercih etti, biz ise faşizme karşı direnen halklarla yapacağız! Bizim arkamızda halkların bin yıllık tarihi, onların önünde ise faşizmin çöplüğü duruyor.

(...)

Basın özgürlüğünü en zor koşullarda savunanlar, inançların ve kimliklerin zenginliğine inananlar, devlet şirketlerin kârına arka çıkarken halkın sağlığı için sermayenin karşısında duranlar partimizi adaylıklarıyla onurlandırdı. KHK zulmü ile işlerinden edilenler, güvenilebilecek tek adres olarak HDP’yi gördüler. Ezilen sınıflar ve halklar için mücadelede duruşları ile güven kazanmış adaylar, HDP’de bu sesi yükseltmeye devam edecekler.

Bizler yeni dönemde de kadın milletvekili sayımız ve cinsiyet eşitliğini esas alan siyasetimizle Türkiye’nin önünü açmaya devam edeceğiz. Cumhur ittifakı dedikleri ise aslında bir erkekler meclisi. Kadınlar AKPye o kadar emek veriyor ama vekiller ve belediye başkanları arasında kadın yok. Bu nedenle bu seçim, biraz da 'Tamam'la 'Erkeklerle devam' arasında bir karar verme seçimi olacak."