HES faaliyetleri İnci Kefali’ni yok ediyor

Zîlan Deresi’nde başlayan HES faaliyetlerinin ardından, azot ve fosfat değerlerinin yükselmesiyle binlerce balık kıyıya vurarak telef oldu. Zîlan Ekoloji Sözcüsü Mir Bahattin Demir, yetkililerin suç işlediğini belirterek, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

Tepkilere rağmen AKP’nin ‘ÇED raporuna gerek yok’ diyerek Zîlan Deresi’ne yaptığı HES’in doğaya verdiği zararlar ortaya çıkmaya başladı. Zîlan Deresi’nde bulunan Koçköprü Barajı’nda İnci Kefali balıklarının toplu ölümü başladı. Burada yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan su samurları ve semenderler de büyük tehdit altında. 

Bölgede çalışma yapan uzmanlar ve çevreciler, azot ve fosfat değerlerinin yüksek olması nedeniyle ALG patlaması yaşandığını, bunun da toplu hayvan ölümlerine yol açtığını söylüyor. 

AKP, İNCELEME İÇİN JANDARMAYI GÖNDERDİ

Vatandaşların bu konuda CİMER’e yaptığı başvuruların ardından AKP hükümeti, bölgeye jandarma gönderdi. Bölgede incelemelerde bulunan jandarmanın hangi sonuçlara ulaştığı ise merak konusu.

ZÎLAN’IN EKOSİSTEMİ YOK EDİLİYOR

Zîlan Deresi’nde yaşananlara ilişkin bilgi veren Zîlan Ekoloji Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Zîlan havzasına HES yapılmasının ardından doğada olumsuz değişimler yaşandığını söyledi.

Zîlan yerleşkesinde 20 köyün tehdit altında olduğuna işaret eden Demir, “Balık ölümlerinin gerçekleştiği yer, Koçköprü Barajı. Hemen hemen bütün köylerden hem kanalizasyon hem de ahır atıkları Zîlan Deresi’ne akıtılıyor. Bunun Zîlan Çayı’nın ekosistemini yok edeceğini, yaşayan endemik türler olan su samurları ile semenderlerin sonunu getireceğini düşünerek yetkililere ilettik ancak hiçbir sonuç alamadık” diye konuştu.

İKİNCİ ZÎLAN KATLİAMI YAŞANIYOR

Zîlan HES projesiyle valiliğin ve diğer yetkililerin suç işlediğini ifade eden Zîlan Ekoloji Sözcüsü Mir Bahattin Demir, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. 

Demir, şunları vurguladı: “Ev atıkları ve mutfakta kullanılan kimyasalların yanı sıra Zîlan Deresi’ne yapılan HES için tribünlerin kapasitesi arttırıldı. Van Valiliği, ‘ÇED raporuna gerek yok’ raporu vererek, tarihe ikinci Zîlan katliamı olarak geçen yeni bir sürecin önünü açtı. Valilik ve diğer yetkililer açıkça suç işlemişlerdir. Hala davası devam eden Zîlan HES Projesi ile suyun gölden alınarak tribünlere aktarılması, zaten iklim krizinin yarattığı kuraklık sonucu azalan suyun oksijen kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Bunun sonucunda toplu balık ölümleri yaşanıyor. Sulak alanın ekosistemini yok edecek aşamaya getirip ekolojik bir felaketle karşı karşıya bırakmışlardır. Tüm demokratik kamuoyunu buna karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.”