HPG, 2 gerillanın kimliklerini açıkladı

Besta’da şehadete ulaşan 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Şerger ve Rênçber yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehadete ulaşan 2 gerillaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“14 Mayıs 2023 günü Şirnex’in Besta bölgesindeki Çemkê Tehlo ve Serê Orman alanlarına yönelik yerel işbirlikçi ajanların bilgileri temelinde kapsamlı bir düşman operasyonu gerçekleşmiştir. Bir grup yoldaşımızın bu alanda olduğunun bilgisini alan Türk ordusu, 8 savaş uçağı, 2 saldırı helikopteri ve birçok kontranın desteğiyle üst üste saldırılar gerçekleştirmiştir. Güçlerimizin bulunduğu alan çembere alınmaya çalışılmış, iki gün boyunca saldırı helikopterleri ile bombalanmıştır. 16 Mayıs günü Bawer Med ve Rênçber Givara yoldaşlarımız imha amacıyla üzerlerine gelen düşman gücünü etkili bir biçimde vurmuştur. Türk ordusu burada ağır kayıplar vermiş, alanı iki kez savaş uçaklarıyla, daha sonra da helikopterlerden sarı renkte ve elma kokusundaki kimyasal silah atarak bombalamıştır. Bawer ve Rênçber yoldaşlarımız iki gün boyunca destansı bir şekilde kendilerini korumak için savaşmış ve şehadete ulaşmıştır. Türk ordusu burada aldığı ağır kayıpları gizlemiş, sadece 4 asker ve 1 kontranın öldüğünü itiraf etmiştir. Ancak burada güçlerimizin netleştirebildiği kadarıyla Türk ordusu 17 kayıp vermiştir.

Türk ordusunun saldırıları 17 Mayıs günü daha kapsamlı hale gelmiş ve Serê Orman alanına doğru genişlemiştir. Burada da güçlerimiz ile Türk ordusu arasında çatışma yaşanmış, bu çatışmalarda öncü komutanlarımızdan Dilşêr ve Şerger yoldaşlarımız da düşmana gereken karşılığı vermiş ve şehadete ulaşmıştır.

Apocu militanlığın en hakiki ve sade timsalleri olan bu değerli yoldaşlarımız savaştaki cesaret ve fedakarlıklarıyla olduğu kadar yaşamdaki heyecan ve coşkularıyla da öncülük misyonlarını başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Büyük emek ve fedakarlık gerektiren halkımızın özgürlük mücadelesine en değerli evlatlarını katarak yurtseverlik görevlerini layıkıyla yerine getiren Şerger ve Rênçber yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Dilşêr Çiyareş ve Bawer Med yoldaşlarımızın ayrıntılı kimlik bilgileri 23 Mayıs 2023 tarihli açıklamamızda paylaşılmıştı.

Şehadete ulaşan Şerger ve Rênçber yoldaşlarımızın kimlik bilgileri ise şöyledir:

Kod Adı: Şerger Caf
Adı Soyadı: Servet Hesen
Doğum Yeri: Kelar
Anne – Baba Adı: Rahna–Hesen Perec
Şehadet Tarihi ve Yeri: 17 Mayıs 2023/Besta

 

Kod Adı: Rênçber Gîvara
Adı Soyadı: Hasan Ağırman
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Hazniye – Mahmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Mayıs 2023/Besta

 

ŞERGER CAF

Şerger Caf yoldaşımız, Başûrê Kurdistan’ın Kelar nahiyesinde Caf aşiretinin bir ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Caf aşiretinin özünü yitirmemiş kadim Kürt kültürü, güçlü toplumsallığı ve yurtseverliği ile büyümüştür. Ekonomik olarak fakir bir ailede büyüyen Şerger yoldaşımız, Kürt halkının özgür olamamaktan dolayı yaşadığı zorlukları bizzat yaşamış, hayatı en yalın haliyle yaşayıp tecrübe etmiştir. Şerger yoldaşımızın babası 1993 yılında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde savaşırken şehit olmuştur. Şerger yoldaşımızın babasını hiç tanıyamaması ve babasız büyümesi yaşamında çok büyük bir manevi boşluk yaratmıştır. Fakat babasının ülkesi ve halkı uğruna mücadele ederken şehit olması, Şerger yoldaşımızın yüreğini ve bilincini en derin yurtseverlik duyguları ve ülke değerleriyle doldurmuştur. Bu yüzden her daim halkına karşı kendisini sorumlu hissetmiş ve bir şehit oğlu olduğunun bilinciyle hareket etmiştir.

Şerger yoldaşımız 15 yıl boyunca başarıyla okumuş, üniversiteye gitmiştir. Hayatın zorluklarına rağmen giriştiği her işte ve üniversite ortamında başarılı olmuştur. Sade, dürüst ve emekçi bir karaktere sahip olan Şerger yoldaşımız, aynı zamanda hem pratik zekası yüksek, hem de yetenekleri gelişkin bir genç olarak öne çıkmıştır. Özellikle müziğe olan ilgisi, enstrüman çalabilme yeteneği ve güzel sesiyle kendisini dinleyen herkesi etkileyebilmiştir. Kürt halkının binlerce yıllık acılarını ve tarihini bexşî, aşiq, qewal, dengbêj, kilambêj, stranbêj, çîrokbêj, pîrler ve daha niceleriyle ezgisel olarak anlatıp nesilden nesile aktarmasının aşığı olmuştur. Şerger yoldaşımız dinlediği ve söylediği stranlarda ülkemiz Kurdistan’ı yaşamış, halkını yaşamış ve özgürlüğü aramıştır. Derin bir ulusal bilince sahip olan Şerger yoldaşımız, sömürgeci, soykırımcı düşmanların ve buna alet olan hain işbirlikçilerin Kürtleri birbirinden ayırma politikalarına, Kurdistan’ı parsel parsel parçalamasına, Kürt kültürünü bölmesine karşı durmuştur. Bu bilinçle Kürt dilinin her lehçesine büyük bir merak duymuş, Kürtçe’nin Soranî, Kurmanci ve Kelhorî lehçelerini çok iyi düzeyde konuşmasının yanı sıra ayrıca Farsça’yı da çok iyi öğrenmiştir.

Şerger yoldaşımız, Kürt halkının özgürlük davasının ve ulusal kurtuluş mücadelesinin içi kof ilkel milliyetçi yaklaşım ve işbirlikçilikle başarılı olamayacağını görmüştür. Kürt tarihini okuyup öğrenmiş, yaptığı araştırmalar sonucunda Apocu özgülük hareketini tanımıştır. PKK’nin demokratik bilimsel sosyalist ideolojisini tanımış, Kürt ve Kurdistan’ın sadece fiziki olarak değil, her şeyden önce ideolojik olarak özgürleştirilmesi gerektiğini görmüştür. Kurdistan’da ve tüm dünyada sosyalizm mücadelesi verilmedikçe, kadınların mutlak özgürlüğünü hedefleyen cins mücadelesi ve toplumdaki yarılmayı ortadan kaldıracak olan sınıf mücadelesi yükseltilmedikçe özgürlüğün mümkün olmadığını bilince çıkarmıştır. Şerger yoldaşımız, taşıdığı ulusal Kürt bilinci kadar, Apocu hareketin demokratik bilimsel sosyalist ideolojisini de okuyup anlamış ve bir Apocu olmaya karar vermiştir.

Şerger yoldaşımız, ilk olarak Komalên Ciwan çalışmalarına katılmış, tüm Kürt gençlerini kendisi gibi aydınlatıp bilinçlendirmeyi amaçlamıştır. Yüksek coşku, büyük inanç, kabına sığmayan moralli kişiliği ve tutkulu mücadele aşkıyla erkenden gelişme kaydetmiştir. Arayışçı bir karakteri ve hep daha yüksek başarılara odaklanan özelliği olan Şerger yoldaşımız, 2014 yılında Qendîl’de gerilla saflarına katılmıştır. PKK saflarına katılan Şerger yoldaş, gerillanın sosyalist yaşamının demokratik komün ve özgür bireye dayalı olduğunu görmüş, bu yaşamda somutlaşan çıkarsız, hesapsız ve samimi yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenmiştir. Şerger yoldaşımız, PKK’nin Kürt halkının ve tüm halkların özgürlüğünü hedefleyen bir hareket olmasının yanında sosyalizmi ve özgürlüğü ilkin kendi yaşamında geliştirdiğini görmüştür. PKK saflarında beklediğinden daha fazlasıyla karşılaşan Şerger yoldaş, bu yaşama tereddütsüzce katılmış ve tüm benliğini mücadeleye adamıştır. Kurdistan dağlarının bir çocuğu olduğu için adapte olmada hiç zorluk çekmemiş ve Zagroslar’da gerillacılığa başlamıştır. El attığı her işin üstesinden büyük bir maharetle gelmesini bilen Şerger yoldaş, erkenden tecrübe kazanmış ve eylemlere katılmıştır. Bir eylemde hafif yaralanmış, bunu bir tecrübeye dönüştürmüş ve katıldığı bir başka eylem de ise, başarılı performansından dolayı yoldaşları tarafından ödüllendirilmiştir. Girdiği her ortamda tüm yoldaşlarının ilgisini, sevgisini ve saygısını kazanmayı bilmiştir.

Gerilla mücadelesinin fedakarlık, özveri, inanç, kararlılık ve irade gerektirmesinin yanı sıra, derin bir bilinç, taktik ustalık ve savaş sanatında hakimiyet gerektirdiğini de görmüştür. Bu amaçla 2016’da Mazlum Doğan Parti Merkez Okulu’nda eğitim görmüş, Apocu ideolojide ve Demokratik Ekolojik Kadın Özgürlükçü Paradigma’da derinleşmiştir. Aynı zamanda parti mücadelesi, örgütsel çizgi savaşçılığı, cins ve sınıf savaşı üzerine kapsamlı tartışmalara dahil olmuş, ideolojik mücadele yürütmenin önemini de bilince çıkarmıştır. Şerger yoldaşımız, Kurdistan’da partisiz bir yaprağın dahi hareket edemeyeceğini, ideolojisiz bir biçimde hareket etse de her rüzgara kapılıp berhava olacağını Kürt ve Kurdistan tarihinden çok iyi öğrenmiştir.

Şerger yoldaşımız, devrim iddiasını gerçekleştirme ve halkımızı özgürlüğüne kavuşturma amacıyla 2016 yılında Botan’ın Besta alanına geçmiştir. Çok çabuk bir biçimde Besta’daki gerilla pratiğine dahil olan Şerger yoldaş, erkenden alandaki yoldaşları, araziyi ve Botan’daki düşman gerçekliğini tanımıştır. Yüksek uyum yeteneği ile tez zamanda hiç zorluk çekmeden Besta’nın tecrübeli gerillalarından biri olmuştur. Özellikle 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Besta’da gelişen ve düşmana büyük darbe vuran etkili gerilla eylemlerinin bir çoğuna en ön safta katılmıştır. Şerger yoldaşımız sıra dışı yüksek cesareti, pratik zekası, yaratıcılığı ve derin gizliği ile defalarca Türk askerlerinin üzerine gitmiş, düşmanın içine kadar sızmış ve darbe vurmayı başarmıştır. Şerger yoldaşımız, samimi katılımı, mütevazı yoldaşlığı, örgütçü duruşu, ideolojik yaklaşımı ve eylemci pratiği ile Botan’da erkenden tanınan bir gerilla olmuştur. Şerger yoldaşımız edindiği tecrübelerle erkenden komutanlaşmış ve sorumluluk üstlenmiştir. Gerillanın Kürt halkı için özgürlük ve en büyük umut kaynağı olduğunu bildiği için gerillacılıkta olabildiğince derinleşmeye çalışmış, yeni dönemin demokratik modernite gerillacılığını anlayıp pratikleştirmenin yüksek çabasını vermiştir. 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında düşmanın tüm Bakurê Kurdistan gerillasına ve özelde de Botan’a dönük gerçekleştirdiği binlerce operasyona tanıklık eden Şerger yoldaşımız, birçok düşman saldırısını çok ustalıkla karşılamasını bilmiş, düşmanı boşa düşürüp en beklemediği anlarda vurmayı başarmıştır. Şerger yoldaşımız, yaklaşık 8 yıl boyunca en zor koşullarda, olanaksızlıklar ortamında ve kritik anlarda halkımızın özgürlük mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmüştür.

Şerger yoldaşımız Caf aşiretinin ve Başûrê Kurdistan halkımızın bağrından çıkardığı yiğit bir evladı, özgürlük savaşçısı ve muzaffer gerilla komutanı olarak halkının özgürlüğün için yıllarca hesapsız bir biçimde mücadele etmiştir. Şerger yoldaşımız, 14 Mayıs 2023 günü Besta’nın Çemkê Tahlo alanında gerçekleşen düşman operasyonunu görmüş, 3 yoldaşımızın iki gün boyunca süren destansı direnişine tanıklık etmiş, yoldaşlarına destek olmak ve düşman saldırısını püskürtmek için harekete geçmiştir. Şerger ve Dilşêr yoldaşlarımız gerillaya dönük imha operasyonu düzenleyen düşman gücünü etkili bir biçimde vurmuş ve ağır kayıplar verdirmiştir. Şerger yoldaşımız 17 Mayıs 2023 günü işgalci Türk ordusuyla girdiği çatışmada kahramanca savaşmış düşmana ağır darbe vurmuş ve yeni bir direniş destanı yazarak Kurdistan mücadele tarihine geçmiştir.

Bir şehidin oğlu olan Şerger yoldaş, babasının ve tüm şehitlerin izinden yürümeyi görev olarak bilmiş, devrimci yaşamı boyunca bu görevini eksiksiz gerçekleştirmeye çalışmış, halkımızın özgürlük mücadelesine çok büyük katkılar sağlamış ve ardında büyük bir mücadele mirası bırakarak Şehitler Ayı olan Mayıs’ta şehitler kervanına katılmıştır. Şerger yoldaşımız, Caf aşiretinin ve Başûrê Kurdistan halkımızın yüz akı olan, her zaman gurur duyacağımız ve kendimize örnek alacağımız kahraman bir evladı olarak tüm Kurdistan halkının yüreğinde yer edecektir. Şerger yoldaşın destansı mücadelesi tüm Kurdistan gençlerine örnek olacak, özgürlük mücadelesinin zafer bayrağı yoldaşları tarafından göklerde dalgalandırılacaktır.

Sömürgeci devletlerin asimilasyon, inkar ve imha saldırıları altında can çekişen, varlığı inkar edilen halkımız, Rêber Apo öncülüğünde gelişen PKK’yle birlikte yeniden dirilmiş ve onurlu yaşam çizgisinde asil bir yürüyüşün sahibi olmuştur. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin gelişmesiyle birlikte Kurdistan’ın her karışında direnişi yükselten yurtsever halkımızın yiğit evlatları akın akın mücadele saflarına katılmıştır. Kurdistan’ın boyun eğmeyen dağlarında yürütülen tarihi gerilla mücadelemiz, halkımız tarafından serhildanlarla selamlanmış ve büyük bir direniş ruhuyla sahiplenilmiştir. PKK’nin yarattığı kesintisiz özgürlük rüzgarı karşısında kirli siyaseti iflas eden sömürgeci Türk devleti halkımıza karşı yoğun saldırılar gerçekleştirerek gelişen mücadelemiz engellemek istemiştir. Kurdistan’ın yurtsever halkı büyük işkencelerden geçirilmiş, tarihin en acımasız saldırılarıyla yüz yüze kalmıştır. Bütün saldırılara rağmen halkımızın onurlu duruşu ve iradesini kıramayan işgalci Türk devleti halkımızı binlerce yıldır yaşadığı kutsal topraklardan kopararak mücadelemizi boğmak istemiştir. Binlerce köyü yakarak halkımızı zorunlu göç politikalarına tabi tutan faşist Türk devletinin bu saldırıları da sonuç vermemiş, halkımızın Kurdistan Özgürlük Gerillası ile kurduğu sarsılmaz bağ güçlenmiştir.

 

RÊNÇBER GÎVARA

Aslen Mêrdîn Kerboranlı olan Rênçber yoldaşımız işgalcilerin saldırıları nedeniyle Şirnex, Hezex’e göç etmek zorunda kalan yurtsever geleneğe bağlı, direniş ve onurlu yaşam çizgisinden taviz vermeyen değerli bir ailemizde dünyaya gelmiştir. Yurtsever direniş kültürüne sıkı sıkıya bağlı bir aile ve çevrede yetişmesi Rênçber yoldaşımızın erkenden mücadeleyle tanışmasını sağlamıştır. Sömürgeci Türk devleti tarafından köylerinin boşaltılması, yoğun bir şekilde baskı ve zulme maruz kalmaları Rênçber yoldaşımızın düşman gerçekliğini yakından tanımasını beraberinde getirmiştir. Ailesi ve yakın çevresinden Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılımların olması Rênçber yoldaşımızın gerillaya karşı büyük bir ilgi ve sempati duymasını sağlamıştır. Rêber Apo’nun ‘’Botan’ın Kızı’’ olarak adlandırdığı ölümsüz komutanımız ve kadın ordulaşmasının öncü militanlarında Şehîd Zelal Botan’ın akrabası olan Rênçber yoldaşımız, yakından takip ettiği halkımızın özgürlük umudu olan Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılacağı günün hayaliyle büyümüştür.

İşgalcilere karşı büyük bir öfke sahibi olan ve halkımıza yönelik geliştirilen acımasız saldırılara karşı mutlaka cevap olunması gerektiğine inanan Rênçber yoldaşımız, 2014 yılında büyük bir tutkuyla bağlı olduğu Botan topraklarında, kutsal Cûdî dağında özgürlük gerillası saflarına katılmıştır. Doğup büyüdüğü ve aşkla bağlı olduğu Kurdistan topraklarını işgalcilerin saldırıları karşısında savunmak için büyük bir kararlılıkla mücadele saflarına atılan Rênçber yoldaşımız, hızla gelişen ve öncüleşerek sürece cevap olan militan bir duruş ve katılımın sahibi olmuştur. Temiz ve özlü kişiliğiyle bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan Rênçber yoldaşımız, Botan’da aldığı eğitimlerle kendisini geliştirmiş ve tereddütsüz bir şekilde işgalcilere karşı savaşmak için en ön safta yerini almıştır. Ölümsüz komutanımız Egîd’in izinde yürüyen ve Gabar sevdalısı olan Rênçber yoldaşımız, Botan’ın her alanında pratik yürütmüş, birçok eyleme öncü düzeyinde katılarak yoldaşlarıyla birlikte işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vurmuştur. Yaşanan yoğun savaş sürecinde iki kez yaralana Rênçber yoldaşımız, sahip olduğu güçlü Apocu iradeyle hızla iyileşmiş, kesintisiz bir şekilde mücadelesini devam ettirmiştir. Şehîd Zelal Botan ve 2018’de Şirnex’te kahramanca direnerek şehadete ulaşan akrabası Şehîd Rojhat Zelal (Diljar Hazar) şahsında bütün ölümsüzlerimizin mücadele mirasını direnişine etkili bir şekilde yansıtmıştır. PKK’nin şehitler partisi olduğu gerçeğini çok iyi bilen Rênçber yoldaşımız devrimci yaşantısı boyunca şehitler çizgisine bağlı kalmış ve anılarını mücadelesinde yaşatmıştır. Savaş pratiğinde pişen, kısa sürede gelişerek dönem görev ve sorumluluklarına cevap olan Rênçber yoldaşımız, Botan’da katıldığı yoğun savaşı sürecinden sonra Medya Savunma Alanları’na geçmiş, gerillacılık tecrübesini aldığı eğitimlerle derinleştirmiş ve Rêber Apo felsefesinde yetkinleşmiştir. Yüreği Botan’da, savaş meydanında atan Rênçber yoldaşımız, Bakurê Kurdistan’a dönmek için büyük bir ısrarın sahibi olmuştur. İdeolojik ve askeri alanda yüksek bir düzey yakalayan yoldaşımız, her zaman sömürgecilere ağır darbeler vuracak ve zaferi getirecek yoğunlaşmalar içerisinde olmuş, yaşamında ve savaşında yoldaşlarına öncülük yapmıştır. Emekçi, yoldaşlığa bağlı, duygu yüklü, yaşamı bir bütünen en ince ayrıntısına kadar hesaplayan duyarlı bir kişiliğe sahip olan yoldaşımız, Önderliğe ve şehitlere olan bağlılığıyla tanınmıştır. Sade, doğal ve mütevazi katılımıyla bütün yoldaşlarına örnek bir yoldaş ve militan bir komutan olmuştur. En zor dönemlerde aldığı birçok kritik görevi başarıyla tamamlayan yoldaşımız, yürüttüğü çalışmalarda her zaman üstün başarıyı esas almış, düzen ve disiplinli çalışma tazıyla sonuç almasını bilmiştir. 2021 yılında tekrar Botan’a geçen Rênçber yoldaşımız, devrimci yaşantısı boyunca hep önde olmuş, en zor alanlarda mücadele yürütmeyi esas almıştır. Hareketli tim tarzını başarıyla hayata geçiren yoldaşımız gerçekleştirdiği yaratıcı ve etkili eylemlerde işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vurmuştur.

Kutsal yoldaşlık bağını geliştiren ve güçlü katılımıyla Apocu çizgide, şehitlerin izinde büyük bir kararlılık ve iradeyle yürüyen Rênçber yoldaşımızın mücadele anısı her zaman önümüzü aydınlatacak ve kutsal şehitlerimizin direniş mirası mutlaka zaferle taçlandırılacaktır.”