HPG: Komutan Cemal Newroz şehidi oldu

Komutan Cemal’i (Cemal Andok) saygıyla anan HPG, “halkımız için yeniden doğuş ve özgürlüğün sembolü olan Newroz şehidi olmuştur” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Şehitler partisi PKK, yarım asrı aşan tarihi mücadelesiyle ezilen halkımızın özgürlük umutlarını yeniden diriltmiştir. İlmek ilmek örülen ve ölümsüz şehitlerimizin emekleriyle bugünlere gelen Kurdistan Özgürlük Mücadelesi, gerektiğinde çekinmeden canlarını veren fedailerimizin öncülüğünde her gün zafere biraz daha yaklaşmaktadır. Serhildanlar kenti Amed’de doğan ömrünün her an’ını çekinmeden halkımızın özgür geleceğine adayan ve öncü komutanlarımızdan olan Cemal yoldaşımız, mücadelesiyle şehitlerimize ve Partimize layık bir militan olmuştur. Sınırsız bir emek ortaya koyan Fermandar Cemal yoldaşımız, Medya Savunma Alanları’ndan Bakurê Kurdistan’a kadar kutsal Kurdistan topraklarını işgalcilere karşı fedaice savunmuştur. Halkımızın yiğit evladı ve öncü komutanı Cemal yoldaşımızın şehadeti biz geride kalan yoldaşları için zafer emridir. Ölümsüz şehitlerimizin mücadele mirası mutlaka zaferle taçlandırılacaktır.

Cemal Andok yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Cemal Andok
Adı Soyadı: Cihan Nazlıer
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Zahide – Adem
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Mart 2019 / Heftanîn

Partimiz PKK’nin kurulduğu Lice ilçesi, Partimizin kuruluşundan günümüze kadar halkımızın özgürlük davasına sahip çıkmaya, bu kutlu mücadeleyi büyütmeye devam etmektedir. Büyük bir inançla ve kararlılıkla sahiplendikleri mücadelemizden düşmanın tüm saldırı, katliam, yakma ve yıkım politikalarına rağmen hiçbir şekilde geri adım atmamıştır. Yüzlerce en yiğit evladını mücadeleye katan ve bu uğurda yüzlerce şehidi olan Lice halkımız, bu özelliğiyle tüm halkımızın örnek alacağı bir duruşun sahibi olmuştur. Cemal yoldaşımız da böylesi yurtsever bir ortamda yine yurtsever bir ailede doğmuştur. Küçüklüğünden itibaren Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı tanımaya başlayan yoldaşımız, gördüğü ilk gerillaların yaşamından, duruşundan etkilenmiştir. Bu nedenle gerillacı olmaya özenmiş, zamanla bunu başarılması gereken bir amaç, gerçekleştirilmesi gereken bir hayal haline getirmiştir. Yakın çevresinden gerilla saflarına katılımların ve şehadetlerin olması Cemal yoldaşımızda derin etkiler bırakmış, bu şehadetlere doğru temelde cevap olması gerektiğini düşünmüştür. Yoğunlaşmalarını bu temelde daha fazla sıklaştıran yoldaşımız hem şehitlerin intikamını almak hem de düşmanın halkımıza yönelik gerçekleştirdiği katliamların hesabını sormak için okuduğu üniversiteyi bırakarak, kendisine sunulan sahte yaşamı elinin tersiyle iterek halkımızın haklı kavgasındaki yerini almaya karar vermiştir. Bu temelde 2004 yılında gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Düşmanın hem içeriden hem de dışarıdan Hareketimize tasfiyeyi dayattığı bir süreçte Cemal yoldaşımız, Önder Apo ve şehitler gerçekliğine olan sarsılmaz inanç ve bağlılıkla katılım yapmış ve militanca bir duruşla tasfiyeci eğilimlere karşı tavır sahibi olmuştur. Yine 1 Haziran 2004 tarihi gerilla atılımının gündemde olduğu bir süreçte katılması, düşmana karşı olan tutumunu da net bir şekilde açığa çıkarmıştır. Halkımıza soykırımı dayatan düşman gerçekliğiyle ancak onun anladığı dilden cevap verilmesi gerektiğine inanmış ve bu inancı temelinden bir katılım ve duruşun sahibi olmuştur. İlk başlarda katılımında her ne kadar duygusal boyut ön plandaysa da zamanla bunu bilincin daha ağırlıkta olduğu bir katılıma yani ideolojik bir katılıma dönüştürmeyi başarmıştır. Gerilla saflarına katıldığında kısa bir süre Amed alanında kalan yoldaşımız daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek gerilladaki ilk eğitimini almıştır. Eğitimden sonra Heftanîn alanına geçen Cemal yoldaşımız, gerilladaki ilk pratiğini bu alanda yapmıştır. Yaklaşık 5 yıl boyunca bulunduğu Heftanîn alanında sadeliği, dürüstlüğü ve yoldaşlığa verdiği değerle öne çıkmış, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarınca aranan bir militan olmayı başarmıştır. Gerilla savaş tarzını ve taktiklerini burada daha derinlikli öğrenen ve kendisini askeri anlamda geliştiren yoldaşımız, Heftanîn’de birçok alanında yer alarak yetkin bir gerilla komutanı olmuştur. Cemal yoldaşımız aynı zamanda bu süreçte yaşadığı yoğunlaşmalarla Parti ve Önderlik gerçekliğini daha fazla biline çıkarmıştır. Önderliğimizin ve partimiz PKK’nin ortaya çıkışını halkımız başta olmak üzere tüm Ortadoğu halkları için yeniden doğuşu ifade ettiğini belirtmiş, kendisini Önderlik felsefesinin gereklerine göre eğitmeyi en öncelikli hedefi yapmıştır. Amed’te başladığı gerillacılığı yine Amed alanında sürdürmek isteyen yoldaşımız bu temelde kendisini hazırlamıştır. 2009 yılında Amed alanına geçen yoldaşımız doğduğu topraklara bir özgürlük savaşçısı ve komutanı olarak geri dönmenin tarifsiz mutluluğunu yaşamıştır. Tanıdığı bir alan olması nedeniyle Amed alanında birçok önemli çalışmada yer almıştır. Buradaki görevlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Önderliğimizin çağrısıyla Bakurê Kurdistan’dan Medya Savunma Alanları’na geri çekilen grupların içerisinde yer almıştır.

Burada Haki Karer Akademisi ve PKK Ocağı eğitimlerini alan yoldaşımız DAİŞ çetelerinin halkımıza yönelik saldırıları nedeniyle Maxmur-Kerkuk alanına geçmiştir. Halkımızın katliamlarla yüz yüze kaldığı bu alanlarda adeta bir kurtarıcı olarak rol oynayan gerillaların içerisinde yer almış ve bu gerilla birliklerinin komutanlarından olmuştur. Bu alanda DAİŞ çetelerinin ilerleyişini durduran birçok eylemi planlamış ve gerçekleştirmiştir. Eylemci özelliğiyle öne çıkan yoldaşımız buradaki görevi başarıyla tamamladıktan sonra başta kadın ve çocuklar olmak üzere halkımızın katliamlarla yüz yüze kaldığı Şengal alanına geçmiştir. Burada yaklaşık 2 yıl boyunca görev üstlenen yoldaşımız Şengal’in çetelerden temizlenmesi hamlelerine katılmıştır. Büyük bir savaşın yaşandığı Şengal alanında Dilşêr Herekol, Egîd Civyan gibi değerli komutanlarla birlikte mücadele etmiş ve Şengal’in özgürlüğünü sağlamıştır. Buradaki görevini de başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra tekrar kendisini yeniden bulduğu ve yarattığı Kurdistan dağlarına dönmüştür. Gerilla pratiğine ilk başladığı Heftanîn alanına geçen yoldaşımız savaşçı olarak mücadele hayatına başladığı bu alana tecrübeli ve yetkin bir gerilla komutanı olarak dönmüştür.

Savaştaki cesareti, taktik zekası, emekçi, fedakar kişiliği, yoldaşlarına verdiği değer ve zafer çizgisindeki başarılı komuta duruşuyla yeni dönemin örnek komutanlarından biri olmayı başaran Cemal yoldaşımız, 2019 yılı Newroz’unda gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak, halkımız için yeniden doğuş ve özgürlüğün sembolü olan Newroz şehidi olmuştur."