HPG komutanı: Güney'de ilerlemelerine izin vermeyeceğiz

HPG Komuta Konseyi Üyesi Amed Malazgirt, Türk devletinin Güney Kürdistan’da ilerlemesine asla izin vermeyeceklerini belirtti. Malazgirt, hava saldırılarında kayıplarının olmadığını vurguladı.

HPG Komuta Konseyi Üyesi Amed Malazgirt, Stêrk TV’de Pazar akşamı katıldığı bir programda Türk devletinin işgal saldırılarını değerlendirdi. Malazgirt, Kurtay Serhat’ın hazırlayıp sunduğu programda, Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları ve Kandil’e operasyon tehditlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TAKTİK OYUNLAR

Kandil’e yönelik operasyon tehdidi ile Erdoğan’ın seçim hesapları arasında bağlantı kuran Malazgirt, “Özelde de AKP hükümeti bu son süreçte PKK’yi gündeme koyup faşistlerden ve Kürtlere karşı olan kesimlerden oy kazanabilmeyi düşünüyor ve bu sayede Kürtleri yok sayıyor, tabi ki bunların hepsi AKP hükümeti ve Erdoğan’ın taktik ve oyunlarıdır” dedi.

EN MODERN SİLAHLARI ÜZERİMİZDE DENİYORLAR

Mevcut durumda savaşın düzeyini ve sahada yaşanan duruma ilişkin bilgiler veren Malazgirt, hava saldırılarının çok yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Malazgirt, şöyle konuştu: “Son teknoloji olan, en modern silahlarını bizim arkadaşlarımız üzerinde deniyorlar. Bunların hepsi doğrudur. Ancak durum onların yansıttığı gibi de değildir.”

HAVA SALDIRILARINDA KAYIPLARIMIZ YOK

Savaş uçaklarıyla bu kadar yoğun bombardımana rağmen, hava saldırılarında kayıplarının olmadığını vurgulayan Malazgirt, “Erdoğan, bu günlerde 24 uçak ile Kandil’e hava operasyonu yaptığını ve bu operasyon ile PKK’ye ağır darbe vurduğunu idea ediyor. Bizim yapılan bu saldırılarda herhangi bir kaybımız olmadı. Busaldırılar genellikle sivil halkın yaşamakta olduğu köylerin çevresine yönelik oldu. Bunun asıl amacı ise Kandil bölgesinde yaşayan sivil halkı göçe zorlamaktır” şeklinde konuştu.

TÜRK ORDUSUNUN PARALI ASKERLERİ BAŞARILI DEĞİL

35 yıllık bir gerilla tecrübelerinin olduğunu ifade eden Malazgirt, bu tür saldırılara karşı kendilerini nasıl savunacaklarını bildiklerini vurguladı.

Malazgirt şöyle devam etti: “Erdoğan 2002’den beri iktidardadır. Yani 16 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. Biz ise 35 yıldır, Türk Devleti’ne karşı savaşıyoruz. Bu savaş tecrübesi bizim bu saldırılara karşı kendimizi savunmamız için yeterlidir. Sanki Türk Devleti bu kadar yıl bizi tasfiye edebiliyordu da etmedi mi? Bence doksanlı yıllarda Türk Devleti bize karşı daha kapsamlı bir savaş yürütüyordu. Bugün belki o zamandan farklı olarak paralı asker kullanıyorlar ve kendilerince askerlerine eğitim veriyorlar, buna rağmen başarılı değiller.”

TÜRK ORDUSUNUN GÜNEY’DEKİ DURUMU

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki pozisyonuna ilişkin de konuşan Malazgirt, şu bilgileri verdi:

"Güney Kürdistan’a girdiklerini söylüyorlar, geçen sene Barzan mıntıkasında bulunan Boti Tepesi’ni tuttular. Eskiden bizim geçiş hattımızdı. Şimdi bu bölgede onlar da var biz de varız. Neredeyse her gün arkadaşlarımız o tepede bulunan askerlere yönelik eylem gerçekleştiriyorlar. Bu bahar, özellikle Mart ayında, bizim Geliye Reş dediğimiz bölgeye Türk ordusu bir operasyon gerçekleştirdi. O bölgede bazı kayıplarımız oldu. Xakurkê Eyalet komutanı Agiri arkadaş ve beraberinde bir grup arkadaşımız şehit düştüler. Türk Devleti o bölgede bulunan bazı tepelerde üstlendi ve bu operasyon Lelikan Tepesi’ne kadar devam etti. Doğru, Türk Ordusu bazı tepelere girdiler. Bu tepelerde konumlandılar. Fakat geldikleri ilk günden itibaren güçlerimiz bu tepelerde Türk ordusuna yönelik aralıksız kapsamlı eylemler gerçekleştiriyorlar. Mesela Abdalkovi tepesine yönelik gerçekleştirilen eylem çok etkili bir eylemdi. Yine Ali Direj boğazına yönelik gerçekleştirilen eylemde öyleydi. Arkadaşlarımız fedai bir ruhla saldırıp, düşman askerlerinin üzerlerine gittiler ve bu askerlerin silahlarını da alarak geri döndüler. Bu eylemin görüntüleri kamuoyuyla paylaşıldı. Lelikan Tepesi’ne yönelik gerçekleştirilen bazı suikast ve benzeri eylemleri saymasak dahi o tepeye yönelik kapsamlı ve çok etkili eylemler oldu. Bu eylemler ile Türk ordusuna ağır darbeler vuruldu. Hala da Türk ordusuna bu bölgede arkadaşlarımız ağır darbeler vurmaktalar. Öyle bahsettikleri gibi başarılı değiller. Kandil’e yakın olduklarını söylüyorlar ancak şuan hala en ileride oldukları yer Lelikan Tepesi’dir. İlerlemek istiyorlar.”

ŞEMDİNLİ-HAKKARİ ÜZERİNDEN BÖLGEYE ASKERİ YIĞINAK VAR

“Aldığımız bilgilere göre, Şemzinan ve Hakkari üzerinden bölgeye bir askeri yığınak var” diyen Malazgirt, Türk devletinin bazı operasyon hazırlıkları olduğuna dikkat çekti: “Özellikle zırhlı araçlar ve bir kısım yeni teknolojik silahlarla buralara yığınak yapmaktalar. Kısacası Türk Devleti’nin bazı operasyon hazırlıkları var. Tabi bizim de bu duruma yönelik hazırlıklarımız var. Zaten Türk Devleti savaşı Güney Kürdistan’a kaydırmak istiyor. Biz de Türk Devleti’nin bu işgal girişimine izin vermeyeceğiz. Türk Ordusu’nun bulunduğu yerlere yönelik etkili eylemlerimiz devam edecek.”

TÜRK DEVLETİ’NİN GÜNEY KÜRDİSTAN’DA İLERLEMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Malazgirt, “Biz kesinlikle Türk Ordusu’nun Güney Kürdistan’da ilerlemesine izin vermeyeceğiz, bunun bedeli ne olursa olsun mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bütün bu yaptıklarının sonucunu Türk devleti de görecek” diye ekledi.

AKP’NİN YAPTIKLARI YANINA KAR KALMAYACAK

“AKP’nin yaptıkları yanına kar kalmayacak” diyen Malazgirt, AKP rejiminin Kürt halkına her yerde hakaret ettiğini söyledi. Malazgirt, “AKP, hareketimizin ve gerillamızın güç kaybettiğini zannediyor. Ama gün gelecek onlar da hesap verecekler (...) Erdoğan’ın bu yaptıkları sahte kabadayılıktır. Onun bu sahte kabadayılığına da PKK son verecektir.”

HEWLÊR VE BAĞDAT’IN İŞGAL KARŞISINDAKİ TAVRI

Federe Kürdistan bölgesi hükümeti ve Irak hükümetinin işgal karşısındaki tavrını da değerlendiren Malazgirt, şöyle konuştu:

“Takip ettiğimiz kadarıyla bir sessizlik var, Kürtler açısından olumlu bir tavrın olması gerekiyor. Bu işgali kabul etmemek gerekiyor. Yine önceki konuşmalarımda da belirttiğim gibi mesele PKK değil. Türkiye işgali meşrulaştırmak için her zaman bir bahane yaratır. Zannediyorum ki bölge hükümeti de bu işgal girişimlerinde PKK’nin sadece bir bahane olduğunu iyi biliyordur. Güney Kürdistan halkı işgallere karşı geçmişten bugüne hep büyük direnişler gerçekleştirmiştir. Güney Kürdistan büyük bir direniş ruhuna sahiptir. Güney Kürdistan halkı gerçeği görecek bir düzeydedir. Güney Kürdistan halkı ve gençleri ve hatta peşmergeler, Türk Devleti’nin bu işgal girişimlerini kabul etmeyeceklerdir. Güney Kürdistan halkından büyük tepki oluşacaktır.”

“Türk Devleti’nin sadece PKK’yi tehdit olarak gördüğü değil, Kürtlerin kazanımlarını da tehdit olarak gördüğü gerçeği anlaşılıyor. Bunu herkes rahat biçimde anlayabiliyor. O halde Irak Devleti’de Daişliler Türkiye’den geliyor diyerek, Türkiye sınırı içerisinde askerlerini yerleştirip, üst bölgeleri kurabilir. Eğer bu durumu Türk Devleti kabul ediyorsa, Irak Devleti de kabul etsin, İran da aynı şekilde kabul etsin. Sonuçta İran da diyebilir, Türkiye içinde bana tehdit var, Türkiye içinde üs bölgeleri kuracağım dese Türkiye kabul eder mi? Etmez. O halde İran’ın da bu durumu kabul edeceğini sanmıyorum. “

AKP’YE KUZEY KÜRDİSTAN’DAN HİÇBİR OY ÇIKMAMALI

Malazgirt, son olarak 24 Haziran seçimlerine ilişkin yaptığı çağrıda, AKP’ye Kuzey Kürdistan’dan hiçbir oy çıkmamasını istedi. “Ne olursa olsun Kuzey Kürdistan’da AKP’ye oy çıkmamalı. Her Kürt bunları, hatırlayarak, elini vicdanına koyup oy kullanmalı. Bundan sonra, AKP’nin, Kuzey Kürdistan’da kendini örgütleyeceği bir zemin kesinlikle olmamalıdır. AKP’yi Kürdistan’dan söküp atmak bütün Kürtlerin görevidir.”