Kalp krizi riskini artırabilecek popüler ağrı kesici

Dr Grossman, ibuprofen içeren ilaçların yeni yüksek tansiyon gelişimine, böbreklerde hasara, kalp yetmezliğinin kötüleşmesine ve hatta kalp krizi veya felce neden olabileceğini söylüyor.

Kalp krizi, kalbe kan akışının engellenmesiyle karakterize ciddi bir tıbbi acil durumu tanımlar. Bu acil durum genellikle bir kan pıhtısı tarafından tetiklenir. Birçok kişinin tercih ettiği belirli bir ağrı kesici, kalp krizi riskinin artmasıyla bağlantılıdır.

Bu yüksek riskle ilişkili ilaç ibuprofendir. Eczanelerin ve süpermarketlerin çoğunda kolayca bulunabilen ibuprofen, çeşitli ağrı ve ağrıların tedavisinde kullanılıyor. Bir uzman, bu küçük tabletin nasıl bu kadar ciddi bir sağlık sorununu tetikleyebileceğini açıklıyor.

Tabletler, kapsüller, granüller veya sıvı olarak mevcut olan ibuprofen, birçok formda tezgahta mevcuttur.

Ağrı kesici, sırt ağrısından diş ağrısına kadar çeşitli sorunları hedef almak için yaygın olarak kullanılıyor.

İbuprofen, naproxen, sulindac, diclofenac ve daha fazlasını içeren nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar adı verilen bir ilaç türüne aittir.

Medline Plus'a göre, bu nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, kalp krizi veya felç geçirme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir.

Sağlık portalı, bunun “uyarılmadan gerçekleşebileceği ve ölüme neden olabileceği” konusunda uyarıyor.

UCSF Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme Merkezi Direktörü Dr William Grossman, bu riskin arkasındaki mekanizmaları açıkladı.

Dr Grossman şunları söyledi: "Advil, Motrin veya Ibuprofen gibi ibuprofen içeren ilaçlar, mevcut hipertansiyonun belirgin şekilde kötüleşmesine veya yeni yüksek tansiyon gelişimine neden olabilir. Ayrıca böbreklerde hasara (nefrotoksisite), kalp yetmezliğinin kötüleşmesine ve hatta kalp krizi veya felce neden olabilir."