'Kaz Dağları ile Gabar arasında fark yok'

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Türk devletinin ormanları yakmasına tepki göstererek, "Kaz Dağları'nda kesilerek katledilen bir orman ile Gabar'da yakılan bir orman arasında fark yoktur" dedi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ormanların doğa ve insan için yaşamsal önemine dikkat çekilerek, "(...) Ormanlar küle döndükten sonra yerine oteller veya maden ocakları için inşa çalışmaları başlamaktadır. bilinmelidir ki Kaz Dağları'nda kesilerek katledilen bir orman ile Gabar'da yakılan bir orman arasında fark yoktur" denildi.

'TÜRK DEVLETİ EKOSİSTEMİ YOK EDİYOR'

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Cudi, Gabar, Mardin, Lice, Kulp gibi birçok alanda ise askeri operasyonlar, güvenlik bölgesi, çatışma gibi gerekçelerle fütursuzca yangınlar çıkarılmaktadır. Ve bir ekosisteme yok olmayla karşı karşıyadır. Bunun yanında vukuu bulan orman yangınlarından sonra askeri operasyon var güvenliğinizi sağlayamayız ve yasak denilerek halkın veya sivil toplum kuruluşlarının alana girmesine izin verilmiyorken, sorumlu ve ilgili kurumların müdahalesi de ya gecikmektedir yada müdahale edilmemektedir. Her sene haziran ayında Mardin’de çıkan yangınlarda havadan müdahale edilmesi için kurumlara çağrı yapılırken, kurumlar kale almamış ve yüzlerce hektar alan, binlerce orman canlısı ve milyonlarca mikroorganizma yok edilerek orada yaşamını idame edenler göçe zorlanmaktadır. Geçimlik tarımla geçinenlerin ekinleri, bağ-bahçe hatta evcil hayvanları bu yangınlardan zarar görmektedir."

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, açıklamasının sonunda ise "Ormanlar-insanlar ve insan dışı tüm canlılarla barışık-birlikte bir yaşam kurulması üzerine politikalar hayata geçmelidir" dedi.