KDP istihbaratı Maxmurlu iki kişiyi alıkoydu!

KDP istihbarat teşkilatı Parastın’ın 13 Haziran günü hastaneye giden Maxmurlu iki kişiyi alıkoyduğu bildirildi. Bunlardan birinin diplomasi üyesi Bêwar Emin Tahir olduğu öğrenildi.

Maxmur kampı diplomatik ilişkiler üyesi Bêwar Emin Tahir ve kamp sakini Osman Nadir, 13 Haziran günü Hewlêr’de hastaneye gittiklerinde alıkonulmuşlardı.

Alınan bilgilere göre, her iki kişi Parastın tarafından kaçırılarak, Asayiş’e götürüldü. Ancak nerede tutuldukları tam olarak bilinmiyor.  Tahir ve Nadir’in ağır işkencelere maruz kaldığı belirtiliyor. Sağlık durumları hakkında da bilgi alınamadı.

Yaşanan bu olay ardından Dışilişkiler yürütmesinden bir heyet, Maxmur Kaymakamı ile bir görüşme yaptı. Kaymakam, Hewlêr Valisi ve İçişleri Bakanlığı ile görüşecek, neden her iki kişinin alıkonulduğu ve nerede olduklarını soracağını belirtti.

Bêwar Emin Taha uzun bir süredir diplomatik ve bürokratik çalışmalar yürütüyor. Bağdat ve Hewlêr’de bir çok kurumla yapılan görüşmelerde yer aldı. Diplomasi çalışması yürüttüğü biliniyordu.

Maxmurluların alıkonulması, KDP ile Türk devletinin ortaklığında Xakurkê bölgesinde işgal saldırılarının yürütüldüğü bir döneme denk geldi. Alıkoyma olayında Türk istihbarat teşkilatının da rolü olabileceği yönünde şüpheler var.

Emin Taha, aynı zamanda Maxmur sakinlerinin kimlik kartları ile de ilgileniyordu. Bazı iddialara göre Türk devleti BM nezdinde girişimlerde bulunarak Maxmurlulara kimlik verilmesini engellemeye çalışıyor. Kimliklerin halen çıkmaması nedeniyle, bu yönlü şüpheler güçlendi.