Kentler için ağaçlandırma yaşamsal önemde

Giderek artan sıcaklıklarla birlikte büyüyen kentlerde ağaçlandırmanın rolü de artarken, uzmanlar ağaç türlerinin seçiminin de önemli olduğunun altını çiziyor.

7,7 milyarı aşkın dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşarken, 2050 yılına kadar dünyadaki kent nüfusunun 2,5 milyar daha artması bekleniyor. Artan nüfusla birlikte süren betonlaşma bir yandan kentleri stres yuvası haline getirirken, küresel ısınmayla birlikte kentlerdeki ısınma da artış gösteriyor.

KENTLERİ SERİNLETME AMACIYLA AĞAÇLANDIRMA

Birçok kentte son yıllarda giderek daha fazla kent içi ağaçlandırma projelerine hız veriliyor. Burada amaç bir yandan kentlerdeki karbondioksit salınımlarını sınırlamak diğer yandan da beton yığınlarının neden olduğu sıcaklıkların düşürülmesi.

Londra, Paris ve New York gibi birçok mega kentte kent ormanlarının sayısını arttırma projeleri hız kazanıyor. Artık ağaçlar bir ‘kenti güzelleştirme’ ve ‘estetik öğeden’ ziyade kentin en yaşamsal parçası olarak görülüyor.

SICAKLIĞI 5 DERECEYE KADAR DÜŞÜREBİLİYOR

Focus Online’da konuya ilişkin yayınlanan bir haberde verilen örnekler arasında Nijerya’nın Akure şehrindeki ağaçlandırma çalışmaları bulunuyor. Yaz aylarında ortalama en yüksek sıcaklıkların 38 derecenin altına düşmediği Sahra Altı Afrikası’nda yer alan bu şehirdeki ağaçlandırma projeleri sayesinde kent içi sıcaklığın 5 dereceye kadar düşürülebildiği edinilen sonuçlar arasında.

NE KADAR ÇOK AĞAÇ O KADAR AZ STRES

Ağaçlandırmanın aynı zamanda kentlerdeki sıcaklıkların neden olduğu strese karşı önemli bir mücadele aracı olduğu da vurgulanıyor.

Deutsche Welle’ye konuşan Avustralyalı bilim insanı Cris Brack’a göre, kentlerdeki ağaçlandırmalar sayesinde biyo çeşitlilik ve estetiğin yanında giderek daha da belirginleşen ‘etrafında doğanın olması’ gibi bir ihtiyaca da cevap verilmiş oluyor. Bu durumu ‘biyofili’ terimiyle izah eden Brack, insanın sürekli doğa ile bağlantılı olma isteğine vurgu yapıyor.

Brack, etrafında ağaçların bol olduğu insanların daha az stresli olduğunu ve ağaçsız alanlarda yaşayan bireylere göre psikolojik hastalıklardan daha az mustarip olduklarının altını çiziyor.

SICAĞA DAYANLIKLI FARKLI TÜRLER DE FAYDALI OLABİLİR

Focus Online’da konuyu değerlendiren Charlie Shield, birçok iklim, kent ve orman araştırmacısının özellikle sıcağa dayanıklı ağaç türlerinin önemine vurgu yaptığına dikkat çekiyor. Shield, Çin, Kore ve Japonya’daki ‘üç dişli akçaağaç’ olarak da bilinen ağaçların sıcağa dayanıklılıkları nedeniyle başka bölgelerdeki kentlerde giderek daha fazla tercih edilmeye başlandığı bilgisini paylaşıyor.