Kirli sudan dolayı hasta çocuk sayısı artıyor

Hakkari ve Van’da mide bulantısı, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk sayısında büyük artış yaşanıyor. SES Hakkari Şube Eşbaşkanı Gülay Çetin, içme suyunun kaynatılarak çocuklara verilmesi gerektiğini söyledi.

Yaz aylarıyla birlikte Hakkari ve Van kentlerinde bulunan hastanelerin acil servisleri ve çocuk bölümlerinde çocuk hasta sayısı arttı. Mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve ishal şikayetinin içme suyundan kaynaklandığı belirtiliyor. Hastaneye gelen çocuk hastaların bir kısmı ayakta tedavi edilirken bir kısmı ise tedavi amacıyla hastaneye yatırılıyor. Doktorlar ise gelen hastalara çeşme suyundan ziyade hazır su veya kaynatılmış su içmelerini tavsiye ediyor.

BELİRTİLER CİDDİYE ALINMALI

Hakkari Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Gülay Çetin, çeşme suyundan kaynaklı çocuklarda ishal, kusma ve yüksek ateş nedeniyle hastanelere başvuruların arttığını söyledi. Bu belirtileri yaşayan çocukların bir an önce hastaneye getirilmesi gerektiğini dile getiren Çetin, şöyle konuştu: “Özellikle yaz aylarında çocuklarda bu tür şikayetlerde büyük artış yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni, suların biriktiği depoların aralıklarla temizlenmemesidir. Eğer su depolarının temizliğine dikkat edilirse, bu tür hastalıklar da ortaya çıkmaz. Ailelerin de bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. Çocuklarında bu belirtileri gören aileler vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu tür vakalar ciddiye alınmalıdır. Hastalık ilerlemeden müdahalesinin erken yapılması ve tedavi edilmesi çok önemlidir.”

SULAR KAYNATILMALI

İçme suyunun mutlaka kaynatılarak çocuklara verilmesinin önemini vurgulayan Gülay Çetin, “Depolarda bekleyen sular zamanla virüs ve zararlı bakterilere açık hale geliyor. Aileler de bu bilinçle çeşme suyunu kaynatmalıdır. Çocuklara ya kaynatılmış ya da hazır su içirilmelidir. Belediyeler de bu konuda üzerine düşen görevleri yapmalıdır. Depolar aralıklarla temizlenmeli, hijyene dikkat edilmelidir. Herkes temiz su içme hakkına sahip olmalıdır. Bu alanda yetkili kurumlar görevlerini yapmalı, halkın sağlığıyla oynamamalıdır” dedi.