Köylüler Hakkari Valiliğini yalanladı

Hakkari Valiliği, 24 Nisan'da mühimmat yüklü TIR'ın fren balatalarının alev almasıyla yandığını ileri sürmüştü. Köylüler ise TIR'a sabotaj yapıldığını, devlet güçlerinin de Doğancı köyünü yaktığını söyledi.

Hakkari merkeze bağlı Doğancı köyünde, 24 Nisan günü HPG’liler tarafından askeri mühimmat taşıyan TIR’a yönelik sabotaj sonrası çıkan çatışmada 8 asker öldü. Türk devlet güçleri daha sonra tüm köyü boşaltarak evleri yakmaya başladı. 3 kişinin gözaltına alındığını belirten köylüler, köye giremedikleri gibi haber de alamıyor.

Hakkari Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada, 24 Nisan günü saat 23.30 sıralarında Erziki Köprüsü mevkiinde, Van'dan Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanlığı'na mühimmat taşıyan TIR'ın fren balatalarının alev alması sonucu yangın çıktığını ileri sürmüştü. TIR'ın dorsesinde bulunan mühimmatın yangın nedeniyle patlayarak çevreye saçılması sonucu, Van-Hakkari karayolunun Yeniköprü ve Depin Yol Kontrol Noktaları arasında trafiğe kapatıldığını bildiren Valilik, "Yangından etkilenmeyen mühimmatın başka bir araca nakledilmesi, çevreye saçılan patlamamış mühimmatların aranması ve kontrol altına alınması için çalışmalara aralıksız devam edilmektedir. Çalışmaların sona ermesiyle birlikte Van-Hakkâri Karayolu tekrar trafiğe açılacaktır" demişti.

ANF’ye konuşan köylüler ise Hakkari Valiliğini yalanladı.  Askeri mühimmat taşıyan TIR'ın HPG’lliler tarafından yakıldıktan sonra büyük bir patlamanın meydana geldiğini belirten köylüler, TIR’da bulunan mühimmatın patlamasından sonra askerler ile HPG’liler arasında çatışma çıktığını söyledi. Çatışma sonucu en az 8 askerin öldüğünü kaydeden köylüler, şunları aktardı: "Çatışmadan sonra askerler köye baskın düzenledi ve köyü boşalttı. Baskın sonrasında biri kadın 3 kişiyi gözaltına aldılar. Askerler köye giden tüm yolları kapatarak, hendekler kazdı, ardında da evleri ateşe verdi. Şu an köyün ne durumda olduğunu tam bilmiyoruz. Köylüler dahil kimsenin köye gitmesine izin verilmiyor.”

Doğanca köyü, 1994'te askerler tarafından basılarak yakılmış, köylüler zorla göç ettirilmişti. Köylüler 2010 yılında geri dönmüştü.