Kuraklık ve aşırı sıcaklar kuşları vurdu: Kuşlar gökten düşüyor

Her yıl binlerce kuş aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle hayatını kaybederken, bu yıl Hindistan veya Pakistan’da kuşlar tam anlamıyla gökten düştü. 

Küresel ısınmanın yol açtığı aşırı sıcaklar, kuşları da ağır bir şekilde etkiliyor. Hindistan ve Pakistan gibi benzeri görülmemiş sıcaklarına yaşandığı ülkelerde kuşlar gökten düşmeye başladı. 

Pakistan’da hava sıcaklıkları 51 dereceye kadar çıktı. 2022 yılında şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sıcaklığı ifade ediyor. Fransız Le Parisien gazetesine konuşan veteriner Gira Şah, ülkenin batısındaki Ahmedabad’da günlük olarak en az 60 kuşun gökten düştüğü ve tedavi edildiği belirtiliyor. 

Sıcaklıkların 45 derecenin üzerinde çıktığı Hindistan’da da benzer durumlar yaşandı. Birçok gölet kururken, zemin ölü kaplumbağa kabuklarıyla doldu. Bazı şehirlerde susuz kalmış kuşlar gökten düştü. 

Kuşbilimciler durumun endişe verici olduğunu belirtiyor. İsviçre medyası RTS bu konuda kuşbilimcilerin görüşlerine başvurdu. 

İsviçre’de kuşlar henüz büyük zorluklar yaşamasa da durumun endişe verici olduğu ifade ediliyor, zira mayıs ayı sıcak hava dalgası genç kuşların yetişme dönemine denk geliyor. Bu dönem onların hayatta kalmaları için belirleyici özelliğe sahip. 

Birdlife Suisse derneği müdürü François Turrian, genç kuşların günde en az iki kez su içmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

Turrrian, kuşların ayrıca yıkanmaları gerektiğini ifade ederek, "Çünkü kuşlarda banyo yapmak tüy bakımının bir işaretidir. Bu öncelikle onların tüylerini ıslatmalarını, parazitleri yok etmelerini ve su geçirmez kalmaları için yumuşatmalarını sağlayacaktır" diyor. 

Ancak su ihtiyacı tüm türlerde aynı değil. Tohumla beslenen türler gibi bazılarının daha fazla su içmesi gerekir. Böcek ve meyve ile beslenen kuşlar, su bakımından daha zengin bir diyete sahipler. 

Kuşbilimcilere göre coğrafi sektör de önemli, zira kuşlar için su bulmak aşağı yukarı kolay olabilir. François Turrian, "Tipik olarak Jura karstiktir, yani suyun toprağın altına sızdığı anlamına gelir. Yüzeyde çok az su noktası vardır, bu yüzden bunlar hassas yerlerdir" diye belirtiyor.

Kuşbilimciler, balkonda veya bahçede onlara yardım etmenin çok basit bir yolunun olduğunu belirtiyor. Turrian, "Birkaç santimetrelik su kabı, kuşları mutlu edecek. Sadece suyun kokuşmasından kaçınmak gerekiyor” dedi.