Kuraklık yüzde 29 arttı
BM tarafından yayınlanan bir rapora göre dünyada yaşanan kuraklık dönemleri 2000 yılına göre yüzde 29 oranında arttı.
BM tarafından yayınlanan bir rapora göre dünyada yaşanan kuraklık dönemleri 2000 yılına göre yüzde 29 oranında arttı.
Fildişi Sahillerinde gerçekleştirilen Dünya Toprak Konferasyında, küresel kurakluk raporu yayınlandı.
Rapora göre 2000 yılından bu. yana dünyadaki kuraklık dönemleri hem arttı hem de uzadı. Kuraklık nedeniyle yaşanan ekonomik maliyet de 124 milyar dolar olarak hesaplandı.
BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Genel Direktörü İbrahim Thiaw, ülkelerin kuraklaştığına, verimli toprakların toza dönüştüğüne işaret ederek, kuraklığın kalıcı gelişme ile kalkınma önündeki en büyük tehditlerden biri olduğunu söyledi.
Su sıkıntısının giderek artması, verimli toprakların kaybı ve devam eden kuraklıklar şimdiye kadar daha çok Afrika'daki Sahel bölgesinde bulunan az gelişmiş ülkeleri büyük ölçüde etkiledi, ancak başka bölgelerdeki ülkeler de giderek bundan olumsuz etkileniyor.
Sadece bu yıl BM verilerine göre 160 milyon çocuk ağır ve sürekli kuraklık ve sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. Dünya çapındaysa 2 milyar 300 milyon insanın su ihtiyacı yeterince karşılanamadı. BM verilerine göre, gidişat 2040 yılına kadar dünya çapında her dört çocuktan birinin su sıkıntısı yaşayabileceği tehlikesine işaret ediyor.
Rapora göre 2050’de 4 milyar 800 milyon ile 5 milyar 700 milyon arasında insan, en az bir ay su sıkıtısı yaşanan bölgelerde yaşıyor olacak, şu dönem ise bu rakam 3 milyar 600 milyon olarak belirtiliyor.