Kürdistan'da 4 kent yanıyor, müdahale engelleniyor

Dersim, Bingöl Bitlis ve Şırnak’taki orman yangınları yayılarak devam ediyor.

İşgalci Türk askerlerinin saldırıları sonucunda Kuzey Kürdistan'da günlerdir ormanlar yanıyor. Dersim, Bingöl, Bitlis ve Şırnak'taki orman yangınlarına müdahale edilmesi de engelleniyor.
Dersim’de orman yangınlarının yaşandığı üç ayrı bölgeden alevler yükselmeye devam ediyor. Hozat ilçesinin kırsalında 17 Ağustos’tan askeri saldırılar sonrası başlayan yangın, Ovacık ilçesine bağlı köylere kadar yayılmış durumda. İlk günlerde yangına müdahale etmek için bölgeye giden Dersim Belediyesi itfaiye ekipleri, kentteki sivil toplum örgütleri ve halk engellemeyle karşılaştı. Bu nedenle binlerce hektarlık alanı küle çeviren yangına tepkiler sonucu ancak 13 gün sonra müdahaleye başlandı. 15. gününde süren yangın ormandaki canlıları da yok etti.
Hozat’taki yangın daha söndürülemeden 29 Ağustos’ta Munzur Vadisi'nde yer alan Fırtına Veli Çeşmesi ile Pülümür Vadisi'ndeki Roj Deresi’nde başlayan orman yangınları da sürüyor. Sadece Dersim Belediyesi itfaiye ekipleri ve halkın müdahale ettiği alevler rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı.
Pülümür Vadisi’nde 29 Ağustos’ta başladığı belirtilen yangına ise şimdiye kadar herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Yangın, işgalci Türk askerlerinin bölgeyi bombalamasının ardından çıktı.


BİNGÖL
Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Conag köyünün Xarsak mezrasında 29 Ağustos’ta çıkan orman yangını da hâlâ kontrol altına alınmadı. Yüksek gerilim hattından kaynaklı çıktığı öne sürülen yangına ilk müdahaleyi halk yaptı. Alevler henüz söndürülmeden helikopterler bölgeden ayrıldı.
Bu duruma tepki gösteren halk, yangına kendi imkanları ile müdahale etmeye devam etti. Yangın sürüyor.


BİTLİS
Bitlis’te ise Ava Weqfê (Buzlupınar Dinlenme Tesisleri) bölgesinde dün saat 10.00 sıralarında başlayan orman yangını sürüyor. Yangın söndürme çalışmalarında yer alan Orman Bölge Müdürlüğü çalışanı, yangına müdahalede yetersiz kaldıklarını söyledi. En acil şekilde yangına havadan müdahalede bulunulmasına ihtiyaç olduğunu  belirten çalışan, halkı da söndürme çalışmalarına katılmaya davet etti.
Buzlupınar Dinlenme Tesisleri sahibi Ömer Barin ise dün akşamdan itibaren kendi imkanları ile müdahale ettikleri yangını kısmen kontrol altına aldıklarını ancak yangının yeniden büyüdüğünü ifade etti. Barin, acil destek çağrısında bulundu.


ŞIRNAK
Şırnak'ta da iki ayrı noktada yaşanan yangınlar devam ediyor. Besta bölgesinde bulunan Qurta Xanê alanında 29 Ağustos’ta operasyona çıkan işgalci Türk askerleri tarafından çıkarıldığı belirtilen yangına yetkililerce hiçbir müdahalede bulunulmadığı gibi alevleri söndürmek için yangın bölgesine gitmek isteyen halk da askerlerce engellendi.
Yine Girêbestkê bölgesinde çıkan orman yangını da sürüyor.
Besta bölgesinde bulunan Mêhrîna köyünde ormanlık alanda 5 gün önce Türk ordusunun helikopterinin bombalaması sonucu çıkan yangının ise kendiliğinden söndüğü belirtildi.