Küresel ısınma volkanik patlamaların etkisini arttıracak
Britanyalı araştırmacılar küresel ısınmanın etkisiyle büyük ölçekli volkanik patlamaların sonuçlarının daha büyük olmasına yol açacağı uyarısında bulundu.
Britanyalı araştırmacılar küresel ısınmanın etkisiyle büyük ölçekli volkanik patlamaların sonuçlarının daha büyük olmasına yol açacağı uyarısında bulundu.
Cambridge Üniversitesi ve Britanya Meteoroloji Ajansı araştırmacılar yaptıkları yazılı açıklamada, “İklim ısınmaya devam ettikçe büyük ölçekli patlamaların etkileri de daha büyük olacak” dedi.
Nature Communications dergisinde detayları yayınlanacak olan araştırmaya göre, Büyük volkanik patlamaların yaydığı kül ve gaz bulutları atmosferde daha da yükselecek ve patlamalarla ilişkili volkanik maddeler dünyaya daha hızlı yayılacak.
Bu iki fenomenin birleşik etkisi, güneş ışığının Dünya'nın yüzeyine ulaşmasını daha fazla önleyecek ve bu da bir patlamadan sonra meydana gelen "geçici soğumanın etkilerini büyük ölçüde (yaklaşık yüzde 15) artıracak.
Örnek olarak Pilipinler’de 1991 yılında Pinatubo yanardağının patlaması verildi. 20’nci yüzyılın bu en büyük ikinci patlaması tüm dünyayı sarsmış, 1992’de hava sıcaklığını küresel düzeyde 0,5 derece düşürmüştü.
Buna karşın, her yıl olduğu gibi daha küçük püskürmeler için, güçlü bir küresel ısınma geçici soğumanın etkilerini yüzde 75 oranında azaltacak.
Araştırmacılara göre, eriyen buzulların "İzlanda gibi yerlerde volkanik patlamaların sıklığını ve boyutunu da artırması" bekleniyor Araştırmanın ortak yazarı araştırmacı Anja Schmidt, "İklim değişikliği gelecek olan bir fenomen değil, bu hafta yayınlanan IPCC raporunun açıkça gösterdiği gibi, zaten burada" diye uyardı.
BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından 9 Ağustos günü açıklanan raporda küresel ısınmanın tahmin edilenden on yıl önce, diğer bir ifadeyle 2030 civarında + 1.5 ° C eşiğine ulaşabileceği kaydediliyor. Bu durum zaten seri olarak sıcak hava dalgaları ve sellerin vurduğu "benzeri görülmemiş" yeni felaketlere yol açabilir. Değerlendirme raporunda insanlığın iklim değişikliklerinin sorumlusu olduğu ve sera gazı emisyonlarında keskin bir azalmaya gitme dışında tercihinin olmadığı kaydediliyor.
Raporda 21’nci yüzyılda en az bir büyük volkanik patlamanın yaşanacağı tahmini yapılırken, böyle bir patlamanın bir ila üç yıl boyunca hava sıcaklıklarını düşüreceği, aşırı yağışları düzenleyeceği ifade ediliyor.