Kürtler ve dostları PKK yasağına ve soykırım saldırılarına karşı alanlara çıktı-YENİLENDİ

Avrupa'da 30. yıl dönümünde PKK yasağına ve Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı alanlara çıkan Kurdistanlılar ve dostları, PKK yasağının kaldırılmasını, saldırıların durdurulmasını istedi

KIEL

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları Almanya'nın Kiel kentinde,protesto edildi.
 Kiel Borshafen'da yapılan eylem Defend Kurdistan tarafından organize edildi.

Eyleme Kurdistanlıların yanı sıra Antifa Kiel ve Alman dostları katıldı. İşgalci Türk devletinin Kürdistan'da insanlık dışı saldırıları ve Avrupa devletlerinin sessizliği, Almanca ve Kürtçe yapılan açıklamalarla kınandı.

GÄVLE

İsveç’in Gävle kentinde düzenlenen bir mitingle egemenlerin Rojhilat ve Rojava’ya yönelik zulmü protesto edildi. Gävleborg Halk Meclisi Eşbaşkanı Jîn Haco bir konuşma yaparak, "Seçimleri kazanmak için ve yüzyıllık inkar ve soykırım politikası ile Rojava'ya saldıran Türk devleti ile köhne zihniyetle kadına saldıran İran devletinin tavrını kabul etmiyoruz ve direneceğiz denildi.

"Jin, jiyan, azadî" sloganının Kürtçe ve İsveççe atıldığı miting, çevredeki halkın dikkatini çekti.  

İsveç Sol Parti adına konuşan Sepo Laine de "Biz Sol Parti olarak her zaman yanınızdaydık ve daima yanınızda olacağız. Biz İsveç devletinin Kürt halkı üzerine yaptığı pazarlığı da kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Son olarak konuşan Rojavalı siyasetçi Bedia Xan ise ”Ben Türk devletini anlarım da Avrupa ülkelerinin; özellikle de İsveç’in tavrını anlamıyorum. Siz bugün ülkelerinizde özgür yaşıyorsanız, bu Kürtlerin DAİŞ’i durdurmak için 11 bin şehit vermeleri sayesindedir. O gün kahraman dediklerinize bugün terörist diyemezsiniz” diyerek tepki gösterdi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde işgalci Türk devletinin Rojavaya yönelik saldırılarını protesto eden “Rise up for Rojava“ kampanyasından dostların öncülüğünde Rojava'ya ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılara karşı eylem yapıldı. Eylemin başlamasından kısa bir süre sonra Zürich Langstrasse alt geçidinden geçerken Zürih polisi eylemcilere biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı. Saldırı sonucu çok sayıda eylemci gazdan etkilendi. Bazı eylemciler ise ters kelepçelenerek uzun süre bekletildi. Polis kimlik kontrolü ardından 24 saat Zürih kentinde dolaşma yasağı koyarak eylemcileri serbest bıraktı.

22.06

ULM

Almanya'nin Ulm kentinde  Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve AGIF öncülüğünde Türk ve İran devletlerinin Kürtlere yönelik saldırıları düzenlenen bir miting ile protesto edildi.

ADGB Ulm, ADHF, ATIF, MLPD, SKP gibi örgüt ve kurumların da destek verdiği mitingde “Defend Kurdistan” pankartı açıldı. Mitingde, Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları ile İran devletinin Rojhilat’taki katliamlarına dikkat çekilerek, bu saldırılara karşı birlikte mücadele mesajı verildi.

21.43

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kurdistanlılar ile dostları, faşist AKP-MHP rejiminin Rojava ve Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal ve soykırım saldırılarını, kimyasal silah kullanmasını ve kadına yönelik şiddeti protesto etti.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla Limasol Belediyesi önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemde PYD Kıbrıs Temsilcisi Yasin Terbuş işgal saldırılarına ilişkin bir konuşma yaparken, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan kadınlar adına bir açıklama yaptı.

21.37

VIYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da halk Rojava’ya Türk saldırılarını protesto etmek için sokaklara akın etti.

FEY-KOM, RiseUp4Rojava, YXK, Rosa ve daha birçok örgüt ve grubun katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş, Wien Mitte’den Prater’e kadar sürdü.

21.22

SALZBURG

Avusturya’nın Salzburg kentinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devletinin Rojava ile Güney Kürdistan’a yönelik hava saldırılarını yaptıkları yürüyüş ile protesto etti.

Salzburg kent merkezi Mirabelplatz‘ta başlayan yürüyüş, şehrin en işlek bölgesi olan Altstadt’a kadar sürdü. Eylemciler YPG ve YPJ flamalarını taşırken, “Bijî Berxwedana QSD”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Katil Erdoğan”, ”Terörist Türkiye”, “Jin Jiyan Azadî”, "Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları eşliğinde Mozartplatz’a kadar yürüdü.

Yürüyüş esnasında Türk devletinin kadın, çocuk, yaşlı gözetmeksizin yaptığı katliamları anlatan Almanca bildiriler dağıtıldı.

Mozartplatz’ta yapılan mitingde Salzburg KPÖ Belediye Meclis üyesi Kay-Micheal Dankl ve aktivist Anna Stein konuştu. Türk devletinin işgal saldırılarıyla yaptığı katliam ve yıkımlara değinen konuşmacılar, batılı ülkelerin göz yumması kınandı. Konuşmalarda, “Rusya'yı Ukrayna'ya yönelik savaştan dolayı kınayan batılı devletler, Türkiye'nin zulmüne göz yumuyorlar. Kürtler tüm dünyayı DAİŞ teröründen koruduğu için şimdi NATO silahlarıyla katlediliyor. Bu çifte standart iğrençtir ve Avrupa ile ABD için yüz karasıdır, derhal Türk devletinin saldırıları durdurulmalı ve insanların yaraları sarılmalıdır. Halkın evlerinde huzur içinde yaşaması için acil olarak başta Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere olaya müdahale etmesi ve sessiz kalması çağrımızı yineliyoruz” denildi.

İran devletinin Kürtlere, aktivistlere ve insan hakları savunucularına yönelik saldırıların da kınandığı konuşmalar, Rojava halkına ve devrimine sahip çıkma çağrısı ardından sloganlarla sona erdi.

21.10

KARLSRUHE

Almanya’nın Karlsruhe kentinde Türk devletinin Rojava‘ya yönelik saldırıları ile Almanya devletinin PKK yasağı kınandı.

Kürtler ve dostları tarafından yapılan eylemde Alman devletine çağrıda bulunan halk, PKK üzerindeki yasağın hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak hemen kaldırılmasını istedi.

Eylemde ayrıca Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarına dikkat çekilerek, “Bu saldırılar tamamıyla Kürtleri soykırımdan geçirip DAİŞ’i özgürleştirmeyi amaçlıyor” denildi.

21.04

HEILBRONN

Faşist Türk devletinin Rojava’ya yönelik düzenlediği saldırıları ve Almanya’nın 30 yıldır sürdürdüğü PKK yasağını protesto etmek amacıyla Almanya’nın Heilbronn kentinde yüzlerce Kurdistanlı ve dostu bir yürüyüş düzenledi.

Soleo meydanında bir araya gelen halk, burada bir dakikalık saygı duruşu ardından şehir merkezine doğru yürüdü. Rojava’ya yönelik saldırılara dikkat çeken büyük pankartın taşındığı yürüyüşte, “Terörist Erdoğan”, “Bijî YPJ-YPG”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları attı. Yeniden  Soleo meydanına gelen kitle burada bir miting yaptı.

Mitingde yapılan Almanca konuşmalarda, “Türk devleti ve Erdoğan rejimi, saldırılarla Rojava’da onlarca sivili ve savunma güçlerini katlediyor. Bu katliamların NATO’nun Erdoğan’a hediye ettiği silahlarla yapıldığını Kürt halkı çok iyi biliyor. DAİŞ’e karşı Kürtlerin yanında olduğu söyleyen NATO, Kürtlere yönelik katliamlar gerçekleştiren Türk devletine her türden desteği veriyor, Biz NATO’yu bu ikiyüzlü politikalarından vazgeçmeye çağırıyor” denildi.

Eylemde Kürt siyasetçi Selim Sadak da bir konuşma yaparak, Almanya devletine “PKK yasağını hemen kaldır” çağrısı yaptı.

21.00

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde Rojava Komitesi öncülüğünde bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Ronahi Kadın Meclisi, İsviçreli devrimci gençlik örgütleri, AufBAU, BastA Partisi ve İsviçreli birçok siyasi parti ile Birleşik Mücadele Güçleri destek verdi.

Bahnhofplatz'ta bulunan De Welt Park'ta düzenlenen eylemde Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Birçok kurum adına konuşmalar yaparak, işgal saldırına karşı Kürt Özgürlük Güçleri’nin direnişi sahiplenirken Kürt halkıyla dayanışma mesajları verildi.

BastA Partisi Genel Sekreteri Franziska Stier, başta  Almanya olmak üzere batılı devletlerin kendi  ekonomik çıkarlarını korumak adına Kürt halkının soykırımını onayladığına dikkat çekerek, ''Kadın devriminin sloganı haline gelen 'Jin, jiyan, azadî' sloganı Rojava'da ortaya çıktı. Bu saldırılar Rojhilat'ta başlayan ve İran'a; giderek Ortadoğu'ya yayılan kadın isyanına karşı yapılan saldırılardır. Her ne pahasına olursa olsun insanlık ve savaş suçlarına karşı çıkacağız” dedi.

Rojhilat Komala adına konuşan Shirin Danesh, Rojava ve Rojhilat'ta sürdürülen direnişlerin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, tüm Kurdistan'da süren direnişe çıkma çağrısında bulundu.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) ile devrimci kurumların konuşmalarının ardından kitle yürüyüşe geçti. Kent merkezinde yaklaşık 3 km sürdürülen yürüyüş boyunca aktivistler tarafından bildiriler dağıtılarak bilgilendirme yapıldı. Yürüyüş, Claramatte’de sonlandırıldı.

20.49

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Jin, Jiyan, Azadî Kolektifi öncülüğünde Rojhilatê Kurdistan ve İran’ın genelinde yaşanan isyan ve bu isyanları bastırmak için katliamlara başvuran İran devletini protesto etmek için görkemli bir yürüyüş  gerçekleştirildi. Bakur, Başûr, Rojava ve Rojhilat’ Kürtlerinin bir araya geldiği République meydanında, “Jin Jiyan Azadî” sloganı hiç susmadı. 

En ön kortejde Nagihan Akarsel ve Jîna Emînî’nin resimlerinin de yer aldığı “Jin Jiyan Azadî” yazılı pankart ile birlikte “Kurdistan Goristanên Faşistan”, “Yaşasın İran’daki Halk Devrimi” ve “Kurdistan’daki katliamlara karşı duralım” pankartları açılırken Mahabad Kurdistan bayrağı, PJAK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri de taşındı. 

Jin, Jiyan, Azadî Kolektifi’nin mesajını okumak üzere sözü Kürt feminist Hawjîn Baghali aldı.  

Birçok dost kurumunun da katıldığı yürüyüş, başlamadan önce katılımcılar arasında yer alan Val de Marne departmanı Senatörü Laurence Cohen, Solidaire sendikasının temsilcisi Cybèle David, Irkçılığa Karşı ve Halklar Arası Dostluk Hareketi'nin (MRAP) Eşbaşkanı Renée Le Mignot ve 19. Paris Belediye Başkan yardımcısı François Béchieau birer açıklama yaparak İran rejimi ile birlikte son dönemlerde Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılar da kınandı. Başta İran ve Rojava ile birlikte dört parça Kurdistan’da devrim fitilinin ateşlendiği ve tüm dünyaya yayıldığı vurgulanan açıklamalarda, uluslararası kamuoyunun Türk ve İran devletlerinin uyguladığı katliamlara karşı sessiz kaldığı, bunun yerine derhal sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuldu. 

Açıklamalardan sonra yürüyüşe geçen kitle, slogan ve zılgıtlarla çevredekilerin dikkatlerini çekti. Sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Rojhilat”, “Bijî Berxwedana Rojava” ve “Kurdistan Goristanên Faşîstan” sloganlarını atan halk Bastille meydanına ulaştıktan sonra burada Tüm Kurdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Saygı duruşundan sonra Kürt aktivist olan Sama Shexoleslami yürüyüşü organize eden Jin Jiyan Azadî Kolektifi’nin Farsça mesajını okudu. İranlı bir Kürt diğer feminist olan Soma Rostam İranlı Kürt feminist kadın grubu olan Desgoharan grubunun mesajını okudu.

Mesajlar okunduktan sonra Fransa'da Yaşayan Kürtler Derneği Başkanı Aziz Mamlé, Kurdistan Özgür Yaşam Partisi-PJAK temsilcisi Abdullah Mostafa Soltani ve Komala İran Komünist Partisi temsilcileri birer konuşma yaparak, Kurdistan’da yaşanan olaylara sessiz kalan Avrupa Birliği, BM ve uluslararası kamuoyunun sorumlu olduğunu ve ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı. 

Eylem “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile sona erdi. 

20.37

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo kentinde her hafta olduğu gibi bu hafta da Kürtler ve İran halklarının özgürlüğünü isteyen kesimler, üç aydır isyan ateşini yakan Rojhilatê Kurdistan ve İran'daki halklarla dayanışma amacıyla Oslo Merkez İstasyon meydanında alanlara çıktı. 
Kürt, Fars, Beluc, Norveç ve diğer halkları temsil eden kurumların öncülüğünde her hafta gerçekleştirilen mitingde, saygı duruşundan sonra konuşmacılar söz aldı.

Parlamenter Seher Aydar, İran ve Rojhilat serhildanlarını selamlayarak, şöyle konuştu: "İran devletinin zulmüne karşı halklar direnişini sürüyor. Son günlerde özellikle Mahabad ve Ciwanro'da devlet güçleri ağır saldırıyor. İran güçlerinin protestoculara karşı helikopter ve tanklar kullandığını görüntülerden gördük. Bunu hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bu bir katliamdır ve biz buna sessiz kalamayız. Biz bu konuyu Norveç Parlementosu’nda defalarca dile getirdik ve Norveç Dış ilişkiler Bakanı’na soru önergesinde İran devletinin yurtdışındaki Konsoloslukları ve diplomatlarının casusluk ve istihbarat yönündeki bilgilere de dikkat çekerek, bunların Avrupa’daki kirli çalışmalarının buradaki halkımıza yönelik bir tehdit olduğunu dile getirdik. İran halkları isteklerini yüksek sesle dile getirmiştir ve bunun bedelini ödüyor. Halk artık bu sistemden bıkmış ve değişmesini istiyor. İran halkları kendisini özgürce yönetmek, kadın özgürlüğünü, isçi sınıfının  haklarını, ifade özgürlüğünü, idamın olmadığı, baskının ve sınıf farkının olmadığı bir sistem istiyor.”
Seher Aydar ayrıca, son günlerde iki bölgesel gücün Kürtleri ezmek için bir araya geldiklerini ve bunların hem siyasi, hem sosyal hem de askeri düzeyde bir savaş ilan ettiklerini söyledi.

Söz alan konuşmacılar arasında Sol Partinin (Venstre) Oslo gençlik kolları başkan yardımcısı,
Ragna Marie, Kadınlar Cephesi olan Kvinnefronten başkanı Cathtrine Linn Kristiansen, AUF, İşçi Partinin gençlik kollarının yönetim kurulu üyesi Julia Eikeland, Sosyolog ve Akademisyen Banafsheh Ranji, Fark Yaratan (Changemaker) Yardımcısı Marte Hansen Haugan da söz alarak birlik, dayanışma ile kadın öncülüğünde gelişen serhildanların yükseltilmesi, tutum gösterilmesi mesajları verdi.
Eylem, "Bijî berxwedana gelê li Îran û Rojhilat", "Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona erdi.

20.34

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Türk devletinin soykırım saldırıları Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlendi. Kürt gençlerinin yoğun katılımının gözlemlendiği yürüyüşe, Die Linke , Partizan , MLKP , Yeni Kadın ve MLPD temsilcileri de destek vererek birer konuşma yaptı.

20.31

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Jin Jiyan Azadî Kolektifi’nin çağrısı ile binlerce Kurdistanlı ve dostu bir araya gelerek, İran devletinin baskı ve katliam politikalarını protesto ederek, Kurdistan ve Ortadoğu halklarına yönelik katliamlara karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.  

Aralarında, KODAR, PJAK, Kürt Halk Meclisi ve Belucistanlıların da bulunduğu Jin Jiyan Azadî Kolektifi’nin çağrısı ile ağırlıklı Rojhilat Kurdistanlı olan binlerce kişi BBC binası önünde bir araya geldi.

Enternasyonal gruplar, siyasetçiler, Kurdistan’ın dört bir parçasından farklı örgütlerin de destek verdiği eylemde, Jîna Emînî şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Ellerinde, KODAR, PJAK ve Kurdistan bayrakları ile Jîna Emînî ile İran devlet güçlerinin  katlettiği kadınların fotoğraflarını taşıyan kitle, İngilizce ve Kürtçe “Jin jiyan azadî” sloganını haykırdı. BBC binası önünden binlerce kişi, sloganlar ve alkışlar eşliğinde Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Oxfort Street üzerinden yürüyüş yapan kitleye çevreden yoğun ilgi gösterilirken, binlerce bildiri dağıtıldı. Kitle “Kurdistan faşizme mezar olacak” sloganını atan kitle, Londra’nın popüler istasyonu Piccadily Circus’ta oturma eylemi gerçekleştirdi.  

Yürüyüşün ilk kolu Trafalgar Meydanı’nda tamamlanırken, burada KODAR, PJAK ve Kürt Halk Meclisi adına kısa konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda, katliam, yasaklama ve baskıların odağı haline gelen İran rejiminin halkların özgürlük mücadelesi ile tarihin çöplüğüne gideceği vurgulandı. Kurdistan’ın dört bir parçasından özgürlük mücadelesi yürüten Kürt halkına karşı yaşanan katliamlara ve soykırım politikalarına tepki gösterilirken, Kürt özgürlük mücadelesinin cinsiyet özgürlükçü ve radikal demokrasi paradigmasının tek kurtuluş yolu olduğunun altı çizildi. Konuşmacılar, Jîna Emînî’nin direnişi ile başlayan isyan dalgasını sonuca ulaştırmak için halkların özgürlük ve radikal demokrasi paradigması etrafında kenetlenmesi gerektiğini kaydetti.  

 Trafalgar meydanında bir süre eylemlerini sürdüren kitle, buradan Başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Başbakanlık binası önünde İran rejimine yönelik protestosunu sürdüren kitle, İngiliz devletinin Kurdistan’da yaşanan insanlık suçlarına karşı sessizliğine tepki gösterildi.  

19.55

STOCKHOLM

İsveç’te yaşayan Kurdistanlılar, kitlesel bir yürüyüşle Türk devletinin faşist saldırılarını, aynı zamanda İran devletinin Kürt kentleri üzerinde sürdürdüğü terörü protesto etti. Norra Bantorget meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, Mehabad Cumhuriyeti bayrağı başta olmak üzere PJAK-KODAR, YJP-YPG bayrak ve flamaları, aynı zamanda Jîna Emînî û Şilêr Resûlî’nin fotoğraflarını, Rojhilat Kurdistanı’ındaki direnişe destek veren pankartlar taşıdı.

Eylemin içeriğine dair bildirilerin dağıtıldığı eylemde halk kent merkezine doğru yürüdü. Yapılan konuşmalarda, Türk devletinin aralıksız yürüttüğü soykırım savaşına karşı herkesin duyarlı olması istendi; özellikle Rojhilatê Kurdistan kadınlarına ilham olan Rojava Kadın Devrimi’nin savunulması için kesintisiz eylemlerin önemine dikkat çekildi. Jin Jiyan Azadî sloganının, kadının gücünden korkan emperyalistlerin korkusu olmaya devam edeceği vurgulandı.

Normalmstorget meydanına ulaşıldığında miting gerçekleştirildi. Kürt sanatçı Şeyda Qewamî kitleye stranlarıyla destek verdi. Miting, Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla sona erdi.

19.45

FREIBURG

Gençliğin organizesiyle PKK yasağına karşı Almanya’nın Freiburg kentinde yaşayan Kurdistanlılar sokaklara çıktı.

Gençler başta olmak üzere kadınlar, enternasyonalistlerin de katılımıyla gerçekleşen eyleme polis Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını ve PKK flamalarını bahane ederek saldırmak  istedi.  Buna rağmen gençler, Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını ve PKK flamalarını dalgalandırdı. Açıklamalarında yasakları kabul etmediklerini belirten halk, “PKK halktır ve halk olarak buradayız” dedi. Sık sık ‘Bijî Berxwedana Gerîla”, Bijî Rêber Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Jin jiyan azadî” ve “PKK halktır, halk burada” sloganlarını haykırdı.

19.31

SIEGEN

Kurdistanlılar ve dostları, Almanya’nın Siegen kentinde işgal ve soykırım saldırılarını bir mitingle protesto etti. Uluslararası kamuoyunun sessizliğinin de ortaklık anlamına geldiği vurgulandı.

19.21

FRANKFURT

Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik yapılan saldırılara karşı Frankfurt ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kurdistanlı ve dostları meydanlara çıktı.
Frankfurt Tren Gar önünde bir araya gelen yüzlerce kişi kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca “Bijî Berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Terörist Türkiye”, “Bijî Berxwedana YPG- YPJ” sloganları atıldı. YPG ve YPJ bayrakları taşıyan kitle, kent merkezinde bir miting gerçekleştirdi.
Mitingde yapılan konuşmada; “Türk devleti Rojava’ya saldırdı. Bu kabul edilemez. Bu işgal saldırısının temel hedefi Kürt halkını ve kazanımlarını imhadır. Biz toprağımıza ve kazanımlarımıza sahip çıkmak adına her yerde halkımızı sokağa çağırıyoruz. Her yerde Rojava Kurdistanı’nı sahiplenmeye çağırıyoruz” denildi.

19.33

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Nordrhein-Westfalen eyaletinde bulunan Kurdistanlılar ve dostları, Alman devletinin 30 yıldır PKK şahsında Kürt halkına ve siyasetçilerine yönelik geliştirdiği kriminalizasyon ve baskı politikalarına karşı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılan binlerce kişi "PKK halktır, halk burada”, “Bijî Serok Apo”, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor"  sloganları atarak tepkilerini haykırdı.

Yürüyüş boyunca Almanca bildiriler okunup Düsseldorf kamuoyuna bilgilendirmeler yapıldı.

Yürüyüş WDR, ZDF başta olmak üzere Alman basın yayın kanallarının yer aldığı binanın önünde yapılan mitingle sonuçlandı.

Mitingde FED-MED eşbaşkanları ve Die Linke temsilcisi tarafından birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda Alman devletinin bir an önce PKK yasağına son vermesi çağrısında bulunuldu. Bu yasağın Kürt halkına dönük yürütülmekte olan soykırım politikalarını desteklediğini, bugün Rojava’ya yapılan saldırılarda bunun da payı olduğu dile geldi.

18.58

TOSCANA

Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına İtalya’da yaşayan Kürtlerin ve İtalyan dostlarının öfkesi dinmiyor.

23 Kasım’dan bu yana açıklama, toplantı, bildiri dağıtımı etkinlikleriyle kamuoyunun bilgilendirildiği Toscana bölgesinde, bugün de yaklaşık 200 Kürt ve İtalyan’ın katılımıyla Floransa’da Valilik binası önünde eylem gerçekleştirildi.
Eylemde ortak mesajı Floransa Belediyesi Sol Parti Üyesi Dmitrij Gabriellovic Palagi okudu.
Kurdistan'da kimyasal silahların kullanımı ve bombardımanlara derhal son verilmesini isteyen Palagi, soykırım saldırıları sona erene kadar eylemlerin devam edeceğine vurgu yaptı. Palagi, "Kürt halkının haklı mücadelesini selamlıyoruz ve Kürt halkı ile omuz omuza olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz" dedi.

18.31

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde alanlara çıkan Kurdistanlılar ve Defend Kurdistan üyeleri, 30. yılında PKK yasağını ve Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Almanya’nın, yasağın başını çeken ülkelerden olduğu belirtilerek, bundan Almanya’da yaşayan bütün Kürtlerin etkilendiği ifade edildi. Kriminalize edilen Kürtlerin aksine asıl terörün Alman devletinin Türk devletine verdiği silahlarla Kürtlerin katledilmesi olduğu belirtilen açıklamada, bundan derhal vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

18.19

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde Türk devletinin Rojava'ya saldırıları protesto edildi.
Nürnberg PYD ve Medya Halk Evi tarafından organize edilen eyleme çok sayıda Kurdistanlı ve dostları katıldı. SPD Nürnberg binası önünde başlayan eylemde PYD, YPG-YPJ bayrakları taşınırken, sık sık "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî berxwedana YPG-YPJ" , " Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Burada konuşan PYD Nürnberg Temsilcisi Naime Hasan, konuşmada Türk devletinin saldırılarına karşı Dünya'nın sessizliğini kınayarak, Kürtler ve dostlarına saldırılara karşı alanlarda olma ve direnişi büyütme çağrısında bulundu.
Daha sonra kitle buradan Plärrer meydanına kadar sloganlarla yürüyerek Türk devletini protesto etti.

18.16

ZÜRİH

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları İsviçre’nin Zürih kentinde yapılan bir yürüyüş ile kınandı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi’nin (YJK-S) çağrısı üzerine Zürih merkez Tren Garı önünde bir araya gelen kitle adına İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş açıklama yaptı.

Kardaş 17 Nisan’da gerilla alanlarına dönük başlatılan saldırı konsepti boşa çıkarılınca yeni bir konseptin devreye sokulduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Gerilla direnişi işgalcilerin planlarını boşa çıkarınca bu sefer Rojava’ya dönük yeni bir konsept devreye sokuldu. Ancak bu saldırıları yapanlar unutmasın ki Kürt halkı bütün bu saldırıları boşa çıkaracaktır. Biz bu saldırılar duruncaya kadar her gün sokaklarda olacağız” dedi.

Daha sonra YJK-S adına hazırlanan mesaj okundu. Sloganlarla yürüyüşe geçen kitle, Rathaus meydanına kadar yürüdü. Yol boyunca hem Türk devletinin Rojava’ya ve gerilla alanlarına yaptığı işgal saldırıları ve bombalamaları hem de İran devletinin Kürt kentlerinde katliamları kınandı.

18.13

MARSİLYA

Marsilya’da binlerce kişi Türk devletinin Kurdistan’a yönelik bombardıman ve kimyasal silah saldırılarına karşı Türk Konsolosluğu’na yürüdü.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısıyla Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılar sonrası Marsilya’da eylemler kesintisiz sürüyor. Hafta içi çeşitli eylemler gerçekleştiren Kurdistanlılar ve dostları, bugün de Castelanne meydanında bir araya geldi.

“Rojava hava sahası derhal kapatılsın”, “İşgalci Türkiye Kurdistan’ı bombalıyor”, “İşgale ve İhanete Karşı Kurdistan’ı Savunacağız” pankartlarını açan kitle, PKK, YPG, YPJ bayrakları taşıdı. Türk Konsolosluğuna kadar süren yürüyüşe binlerce Kurdistanlı ve Kürt dostu katılırken, “PKK nin 45. yılını zaferle taçlandıracağız” , “Bijî Berxwedana QSD”, “Bijî Berxwedana PKK” ve Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atarak, işgal ve ihaneti teşhir eden konuşmalar yaptı.

DKTM adına konuşan Erhan Karayazı, Avrupa devletlerinin ikiyüzlü ve kirli politikalarına değinerek, şöyle dedi: “Faşist Erdoğan her ne kadar İstanbul’daki provokasyonu saldırının bahanesi olarak gösterse de Rojava ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine saldırı hazırlıklarının çoktan planlandığını herkes biliyor. Bu plan Zap ve Avaşîn’de sıkıştıktan sonra devreye konulacak alternatif bir plandı. Ama AKP ve MHP faşizmi başaramayacağını bilmelidir. Dün direnen Kürtler, bugün de misliyle direnecektir. Çok iyi biliyoruz ki hava sahasını kapatmayan ve bu saldırılara yeşil ışık yapan ABD ve Avrupa’dır. Bu nedenle savaş artık sadece bombalanan alanlarımız ile sınırlı kalmamıştır. Bunun emrini verenler, bunun bedelini ödemek zorundadır. Biz dün direndik, bugün de direneceğiz. Halkımıza ve topraklarımıza yönelik her tehdidi savuracak, buna karşı savaşacağız”. Onlar Osmanlı torunlarıysa biz de Seyit Rıza’nın, Şex Said’in torunlarıyız. Tek bir damla kanımız kalana kadar savaşmazsak bu dünya bize cehennem olsun. Bugün bize saldıranların herkesi, gerillanın ayağının altındaki kire kurban etmezsek, intikam almazsak aldığımız nefes bize zehir olsun. Bu tarihi sahiplenme gününde buraya gelen binlerce Kürt, bu saldırılar sürdüğü sürece hayatı durdurup, alanlarda kesintisiz eylemlerini sürdürmelidir”.