Lavrov’a göre Esad’ın İdlib’de zaferi ‘kaçınılmaz’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad’ın İdlib’de zaferinin “kaçınılmaz” olduğunu belirtti.

Münih’te diplomatik ve savunma sorunlarına ilişkin yıllık büyük “Güvenlik Konferansı”nda konuşan Lavrov, “Terörizme karşı zafer kaçınılmazdır” dedi.

Suriye rejimi aylardan beridir Rusya’nın desteğiyle İdlib bölgesine operasyon düzenliyor. Bu bölgede Türk devletinin doğrudan desteklediği El Nusra çeteleri bulunuyor.

2018’de Ankara ve Moskova arasında varılan ateşkes ve çatışmasız bölgeler anlaşması, çerçevesinde Türkiye bölgede 12 gözlem noktası kurdu.

Türk devleti bölgedeki işgali gerilimi tırmandırırken, son günlerde Suriye rejimiyle doğrudan çatışmalar yaşandı. Türk kaynaklara göre en az 14 Türk askeri öldü.

Lavrov, Münih’de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşürken, “İyi ilişkilerimiz var ama bu her konuda aynı görüşe sahip olduğumuz anlamına gelmiyor” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, İdlib’de yaşanan yeni kriz ardından Cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yatı.

Erdoğan ayrıca Cumartesi yaptığı bir açıklamada işgaldeki ısrarını ifade ederek şu tehditte bulundu: “Bir süre sonra rejim tümüyle bir celsede inşallah cesede dönüşecektir. Gerekirse ölmeyi göze aldık. Varsa aynı fedakarlığı göze alan hodri meydan diyoruz.”