MİT’ten Suriye’de bir yalan operasyon daha

MİT’in Efrîn’de özel operasyonla yakaladığını ve bugün Türkiye’ye getirdiğini iddia ettiği 9 kişinin Raco’nun yerel halkı olduğu YPG, YPJ ve Zeytinin Gazabı Eylem odasıyla alakalarının olmadığı açığa çıktı.

İşgalci Türk devleti, Rusya tarafından İdlib operasyonun ciddi bir biçimde gündeme konulması ardından Suriye’deki işgalini sürdürebilmek için algı operasyonlarını üst düzeye çıkardı. Reyhanlı patlamasının planlayıcısı Yusuf Nazik’in MİT tarafından yakalandığı ve saldırının bir Suriye istihbarat planlaması olduğunu itiraf ettiği haberinin bir yalan ve algı operasyonu olduğu aynı günde açığa çıkmıştı. Bugün ise “Efrîn’de 9 PKK’li MİT tarafından yakalanarak Türkiye’ye getirildi” haberi, herkesin “bu işte bir iş var” dedirtecek türden bir fotoyla servis edildi.

Hatay Valisi Erdal Ata geçti basının karşısına ve “Afrin bölgesinde icra edilen Zeytin Dalı Harekatı'nın 4'üncü günü olan 23 Ocak 2018 tarihinde, Ömeruşağı köyü bölgesindeki operasyonda görevli Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta ve Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı'nın şehit edilmesi ve akabinde üsteğmenimizin naaşının kaçırılması olayına karışan terör örgütü üyelerinin isimlerini vermiştir. Bu itiraf neticesinde gözaltına alınan 3 kişinin de verdiği ifadeler doğrultusunda olaya karışan diğer 5 terörist ile birlikte olayla ilişkisi olduğu tespit edilen 9 PKK/KCK-PYD/YPG örgütü mensubu, Afrin'in Raco beldesinde yakalanmıştır" şeklinde konuştu.

Efrîn’i de koordine eden işgalci vali gerçek açığa çıkmış olmasına rağmen Yusuf Nazik operasyonunun başarısından da dem vurarak, “Afrin bölgesinde de gerek MİT gerekse jandarma istihbaratımız ve emniyet istihbarat birimlerimiz çok başarılı operasyonlara imza atıyorlar" şeklinde konuştu.

‘YEREL HALK PKK’Lİ DİYE SERVİS EDİLDİ’

Aldığımız bilgilere göre Efrîn’de büyük bir direniş içinde olan YPG, YPJ ve Zeytinin Gazabı Eylem Odası güçlerinden 3 Eylül 2018 tarihinden itibaren ulaşılamayan herhangi bir savaşçı yok. Elde ettiğimiz bilgiler basına “3 Eylül’de yakalanan PKK’li” diye yansıtılan kişilerin Türk devleti ve çetelerinin Türk devleti tarafından bu tarihlerde kaçırılan halk olduğu açığa çıktı. Kaynaklarımız işgalci Türk güçleri bu tarihlerde Raco’daki halktan iki kişiyi alarak işkenceden geçirdiğini ve sonra aile ve yakın çevresinden bazı kişileri de tutukladığını ifade ediyor.

Türk devleti tarafından bu olayla ilgili tüm tutuklananların yerel halk olduğunu belirten kaynakların bu kişilerin hiçbir şekilde YPG, YPJ ve Zeytinin Gazabı Eylem odasıyla bağlantılarının olmadığını belirtiyor. Türk devletinin birçok olayda ve 2 gün önce Yusuf Nazik olayında olduğu gibi bu senaryonun devamı olarak “Yakalanan PKK’lerin itirafları şeklinde yeni senaryoları ortaya koyması yüksek olasılık.

‘ESKİ ESİRLERDE PARÇA PARÇA TÜRKİYE’YE AKTARILACAK’

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Türk devleti birkaç gün önce, Efrîn’e yönelik düzenlenen işgal saldırılarında esir düşen Efrînlileri ve halen Cerablus, Ezaz, Mare, Rai’deki hapishanelerde tutulan kişileri istedi. Efrîn işgal saldırıları sırasında esir düşen savaşçılar, asayiş, öz savunma güçleri üyeleri ve halkın bir kısmı Kilis, Urfa gibi yerlerdeki işkencehanelere götürülürken bir kısmı da halen Şehba’nın işgal altındaki kentlerinde cezaevlerinde tutuluyor. İşgalci Türk devleti işgal ettiği alanlardaki güçlerin Türkiye’ye parça parça aktarılmasını istiyor.

‘İŞGALİNİ SÜRDÜREBİLMEK İÇİN GEREKÇE ARAYIŞINDA’

İşgalci Türk devletinin tıpkı Yusuf Nazik olayında olduğu gibi bu esirler şahsında da “PKK Efrîn’de ve Türkiye’ye şöyle saldırdılar, böyle hain planlar yapıyorlardı” şeklinde yeni senaryolar geliştirmesi yüksek ihtimal. Ayrıca her grubun aktarımı sırasında böylesi senaryoların sahneye konulması şaşırtıcı olmayacak.

Çünkü Türk devleti ve çeteleri bir yandan Efrîn’de Zeytinin Gazabı Eylem Odası savaşçıları ve YPG- YPJ’nin gerçekleştirdiği başarılı eylemler karşısında büyük bir panik ve kaos yaşarken diğer yandan da İdlib konusunda oldukça zorda. İç kamuoyuna Efrîn’de kendisini başarılıymış gibi yansıtmaya çalışırken diğer yandan da İdlib operasyonu gündeminde darda. Olası İdlib operasyonuyla çetelerinin ve Suriye’deki işgalci varlığının sona doğru yaklaşacağını hisseden Türk devleti kendine yeni gerekçeler üretme ve şimdiye kadar oluşturduğu sahte gerekçeleri güçlendirme arayışında.

Bu nedenle 2 gün önce Reyhanlı Sanığı Yusuf Nazik’in Lazkiye’de bir MİT operasyonuyla yakalandığı ve Reyhanlı patlamasını Suriye istihbaratının planlamasıyla gerçekleştirdiklerini itiraf ettikleri mizansenini ortaya koydu. Fakat patlamanın temel sanıklarının daha önce katliamın MİT planlaması olduğunu itiraf etmiş olmasının açığa çıkmasıyla bunun bir mizansen olduğu ortaya çıkmıştı.