Madagaskar 1991’den bu yana en kötü gıda krizini yaşıyor

Madagaskar’ın güneyinde bir milyonu aşkın kişinin beslenme güvenliği yok. Nedeni onlarca yıldır izlenen kötü politikalar, ormansızlaşma, kuraklık ve küresel ısınma.

Ülkenin güneyinde bir milyonu aşkın kişi gıda sorunu yaşıyor. Bunlardan 14 binden fazlası açlığın eşiğinde.

Çöllük bu alanda her yıl beslenme sorunu yaşansa da son yıllarda küresel ısınma ile birlikte kuraklık daha da ağırlaştı. Bölge sakinleri kaktüs yapraklarını yerken, biraz su bulabilmek için kurumuş nehirleri kazıyor.

Dünya genelinde de yetersiz beslenme sorunu yeniden büyüdü. 2000’li yılların ortalarında yetersiz beslenme dünya nüfusunun yüzde 10’unun altına düşmüştü ancak son yıllarda yeniden tırmanışa geçti. Nedeni çatışmalar, yoksulluk ve özellikle daha sık ve daha yoğun kuraklıklara yol açan küresel ısınma olarak ifade ediliyor. Teme gıda ürünlerinin üretimi ve nakliyatını etkileyen Covid-19 salgını da son aylarda durumu ağırlaştırdı. Sonuç olarak salgın döneminde fiyatlar ortalama yüzde 40 arttı.

Birleşmiş Milletler’e göre 2020 yılında 800 milyondan fazla kişi açlık sorunu yaşadı. Ve her gün yetersiz beslenmenin sonuçlarından dolayı 10 bini çocuk olmak üzere 25 bin dolayında kişi hayatını kaybediyor.