Madagaskar’da iklim değişikliği sonucunda halk açlık ile karşı karşıya

Dünya genelindeki iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden olan Madagaskar’da halk, açlık tehlikesi ile karşı karşıya.

Dünya Gıda Programı müdürü David Beasley, iklim değişikliği ile birlikte birçok ülkenin sonunun “korku filmi” gibi olacağını açıkladı.

Madagaskar da bu ülkelerden birisi. Açlık ülkede insanları çekirge, kaktüs yaprakları hatta çamur yemeye zorluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Madagaskar’ın iklim değişikliği ile birlikte açlık krizini tecrübe eden ilk ülke olduğunu da belirtti.

“Bugünkü durum ülkede yıllardır süren kuraklıkla bağlantılı” diyen Beasley, Madagaskar’ı ziyareti ardından yaptığı yorum ise, “Yaşananlar korku filmine benziyordu” şeklindeydi.

Ziyarette Beasley’e eşlik eden Dünya Gıda Programı Güney Afrika müdürü Lola Castro ise durumu “dramatik” olarak nitelendirdi. Castro daha korkunç günlerin de gelecekte olduğunu sözlerine ekledi.

“İnsanlar açlık sınırında ve herhangi bir çatışma yok, sebebi iklim değişikliği ve sonuçları insanları çok ciddi bir şekilde etkiliyor” diyen Lola Castro  bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini de belirtti.

Lola Castro, David Beasley’in “Bu insanların iklim değişikliğinde herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, en ciddi sonuçlarına maruz kalıyorlar” sözlerini de aktardı.

Açlığın ülkenin güneyinde daha belirgin olduğuna da dikkat çekilirken, BM, bir ay önce bir milyon kişinin açlık riski altında olduğu uyarısında bulunuştu.