Mısır ve Sudan’ın Etiyopya ile baraj gerilimi tırmanıyor

Mısır ve Sudan, Etiyopya’nın bir anlaşmaya varmadan Nil Nehri üzerinde kurduğu tartışmalı barajın doldurulmasının ikinci aşamasını başlatmasına tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin perşembe günü yapacağı toplantı öncesi Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında baraj gerilimi tırmanıyor.

Etiyopya tarafından Nil Nehri’nin yukarısında inşa edilen Büyük Rönesans Barajı uzun zamandır, su kaynaklarından endişe eden Mısır ve Sudan ile gerilim konusu oluyor.

Mısır Sulama Bakanı Abdul Atti pazartesiyi salıya bağlayan gece, Etiyopya’nın barajı doldurma konusunda ikinci aşamayı başlattıklarına dair kendilerini haberdar ettiğini açıkladı.

Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri, Sudanlı mevkidaşı Meriem el-Mehdi ile New York'ta bir araya geldi.

Her iki bakan ortak bir açıklama ile barajı doldurma girişimini “sıkı bir şekilde” reddettiklerini belirterek, Güvenlik Konseyi’ni barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bağlayıcı bir anlaşma üzerine Mısır ve Sudan’ın tutumunu desteklemeye çağırdı.

Açıklamaya göre Mısır “tek taraflı bu tedbiri şiddetle” reddediyor.

Etiyopya’nın Temmuz ve Ağustos’ta doldurma işlemini tamamlamayı planladığı belirtiliyor.

Tunus’un talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü baraj konusunda toplanacak. Etiyopya bu toplantıya karşı ancak katılması bekleniyor.

Temmuz ayında Güvenlik Konseyi’ne başkanlık edecek olan Fransa daha şimdiden konseyin bu çatışmaya çözüm bulma kapasitesinin sınırlı olduğunu ve bu dosyanın daha çok Afrika Birliği tarafından yönetildiğini belirtti.

Etiyopya, 110 milyon kişiden oluşan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için bu barajın hayati önemde olduğunu belirtiyor. 

Sudan, barajın yıllık taşkınlarını düzenlemesini umuyor, ancak anlaşma olmadan olumsuz etkilerden korkuyor. Su temini için nehre yüzde 97 bağımlı olan Mısır, barajı kaynakları için bir tehdit olarak görüyor.

74 milyar m3 su kapasiteli mega baraj 2011 yılından bu yana Etiyopya’nın kuzey batısında, Sudan ile olan sınırın yakınında inşa ediliyor. Yaklaşık 6.500 megavat elektrik üretimi kapasitesi ile bu baraj Afrika’nın en büyük hidroelektrik barajı olabilir.