Otlu peynir de artık lüks oldu
Halkın sofrasında eksik olmayan otlu peynir, artık lüks olmaya başladı. Bir önceki yıl fiyatı 25 ile 35 lira arasında satılan Van otlu peyniri, bu yıl 65 ile 70 lira arasında satılmaya başlandı.
Halkın sofrasında eksik olmayan otlu peynir, artık lüks olmaya başladı. Bir önceki yıl fiyatı 25 ile 35 lira arasında satılan Van otlu peyniri, bu yıl 65 ile 70 lira arasında satılmaya başlandı.
Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın savaş politikaları ülkeyi büyük ekonomik krize sürükledi. Halkının geçim kaynaklarından biri olan otlu peynir bile yüksek fiyatından dolayı artık lüks haline geldi. Ekonomik kriz nedeniyle insanların alım gücü giderek düşerken, peynircilik sektörü de krizden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor.
Otlu peynirin anavatanı Van ve ilçelerinde her yıl tonlarca peynir başka şehirlere gönderiliyordu. Özellikle en çok küçükbaş hayvanın bulunduğu Van'da binlerce kişi, ilkbahar ve yaz aylarında yayla ve köylerde tuttukları peyniri yıl boyunca satarak geçimlerini sağlıyor.
Van’ın Çatak, Gürpınar, Erciş, Muradiye, Çaldıran ile Ağrı ve ilçelerindeki köylerde gelen otlu peynirler Van esnafı tarafından satılıyor. 2020 yılında 25 ile 35 arasında satılan Van otlu peyniri, bu yıl 70 liranın üzerinde satılıyor.
KİLOSU 70 TL OLDU
Ekonomik kriz nedeniyle halkın alım gücü düşerken, esnaf da yüksek fiyatlardan dolayı iş yapamaz duruma geldi.
İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Ankara, Antalya, Amed gibi birçok kent, peyniri Van esnafından satın alıyordu. Ekonomik kriz ile birlikte hem halkın hem de esnafın alım gücünün düşmesi ile birlikte peynircilik sektörü durma noktasına geldi.
Vanlı peynirciler yüksek fiyatlardan dolayı elindeki peyniri satamaz duruma geldi. Peynirciler esnafı, köylülerden 60 ile 63 lira arasında peynir aldıklarını, kendilerinin ise 65 ile 70 lira arasında sattıklarını söylüyor.
Binlerce insanın geçimini sağladığı bu sektör, eski görkemli günlerini arar duruma geldi. Sabah dükkanlarını açtıklarını, akşama kadar siftah dahi açamadan kapattıklarını, her günlerinin zararla geçirdiklerini sözlerine ekliyorlar.
İş yapamadıkları gibi kira, elektrik, doğalgaz ve çalışanların masraflarını ceplerinde ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.
ALIM GÜCÜ YOK
Van’da 20 yıldır esnaflık yapan Hayrettin Orak, hem kendilerinin hem de müşterilerinin alım gücünün kalmadığını söyledi.
Bu sektörün hiçbir zaman bu kadar kötü bir dönem yaşamadığını belirten Orak, peynirciler esnafının teker teker bu işi bırakmak zorunda kaldığını vurguladı.
Ekonomik krizin kendilerini çok etkilediğini dile getiren Orak, şöyle konuştu: “Krizle birlikte sermayemiz de kalmadı. Mal alamıyoruz, aldığımız malı da satamıyoruz. Bazen aldığımız bir küp peyniri günlerce hatta haftalarca satamıyoruz. Bu fiyata kim peynir alabilir ki! Bir kilo peynir 70 liraya çıkmış durumda. Durum böyle olunca ne biz elimizdeki peynirleri satabiliyoruz ne de müşteri bu yüksek fiyata peynir alabiliyor.”
‘PEYNİR BİZİM İÇİN LÜKS OLDU’
Mehmet Çiftçi, her yıl 100 kiloya yakın peynir aldığını, krizle birlikte peynire yapılan zamlar ve hayat pahalılığı ile birlikte artık peynir alamaz duruma geldiğini söyledi. 70 liraya peynir almanın imkansız hale geldiğini söyleyen Çiftçi, "Bu pahalılıkta hiçbir şey alamaz hale geldik. Van peyniri hiçbir zaman evimizden eksik olmazdı. Bu yıl evime peynir alamadım. Ekonomik kriz bizi çok etkiledi. Türk parası çok değersiz hale geldi. Kazandığımız parayla artık geçinemiyoruz. Her şey zamlandı. Peynir bizim için lüks oldu. Böyle devam etmesi halinde insanlar ekmek bile bulamayacak" dedi.