Peri Vadisi maden projesi ile yok olma tehdidi altında
KAYY-DER ve Kiğı Dernekleri Platformu, Bingöl’de bulunan Peri Vadisi'nde maden arama projesinin ekosistemin tamamını etkileyeceği tepkisinde bulundu.
KAYY-DER ve Kiğı Dernekleri Platformu, Bingöl’de bulunan Peri Vadisi'nde maden arama projesinin ekosistemin tamamını etkileyeceği tepkisinde bulundu.
Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültürleşme Derneği (KAYY-DER) ve Kiğı Dernekleri Platformu ortak bir açıklama ile Peri Vadisi’nde maden arama projesine tepki gösterdi.
Açıklamada, Bingöl Metal Madencilik A.Ş.'nin, Kiğı Eskikavak Köyü civarında maden arama talebi olduğunu fakat açılan dava sonucunda vazgeçildiği hatırlatıldı.
Ancak aynı firmanın bu kez ÇED raporu hazırlatıp çalışma alanını daha da büyüttüğüne dikkat çekildi.
Açıklamaya göre firma Kiğı İlbey, Eskikavak, Cevizli ve Aysaklı köylerini de içine alarak alanın tamamında kurşun, çinko ve gümüş madeni çıkarmaya hazırlanıyor.
Açıklamada, “Firma bu iş ile ilgili ÇED raporunu hazırlamış. Projenin gerçekleştirileceği bölgede, tarihi ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu, endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu, ekosistemin tamamen etkileneceği, bölgenin orman ve mera vasfı da taşıdığı bilinen bir gerçektir” denildi.
“Yapılacak madencilik faaliyetleri sonucunda ağır metallerin, asit ve kimyasal maddelerin yerüstü ve yeraltı sularını ne kadar etkileyeceği tahmin edilebilir bir sonuçtur” diyen KAYY-DER ve Kığı Platformu, şunları ekledi: “Nesli tükenmekte olan, yöre halkı tarafından kutsal sayılan Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi, Boz Ayı, Vaşak ve birçok yaban hayvanının yaşam alanında tahrip edilecek. Dünyanın en kaliteli ikinci balı olarak bilinen Bingöl kaynağı olan endemik bitki çeşitliliği yok olacaktır.”
Bu bölgenin “birilerinin para hırsı ve rant kaygısı için harcanamayacak kadar kutsal” olduğunun altını çizen dernekler, 25 Haziran’daki toplantıda “yüksek sesle, bu maden arama işinin durdurulması ve izin verilmemesi için dayanışmaya” çağırdı.