Rubarok’ta arıcılık yapan tek kadın

Şemdinli'nin Rubarok bölgesinde arıcılık yapan tek kadın olan Hacer Es, "Zor bir coğrafyada bu işi sürdürüyorum ama keyifle yapıyorum. İşimde başarılı oldukça birçok arkadaşım bu işi yapmak istediğini söylüyor" dedi.

Harran Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu olan Hacer Es, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Rubarok bölgesinde arıcılık yapıyor.

7 yıldır arıcılık yapan Es, ilk zamanlar, "Bir kadın bu işi yapabilir mi" şeklinde olumsuz tepkilerle karşılaşmasına rağmen arıcılığın yanı sıra menengiç kahvesi, tahin, menengiç sabunu, tereyağı, ceviz ve pancar üretimi de yapmaya başladı.

Vaktinde babasından öğrendiği tarımcılığı şimdi daha ileri bir noktaya taşıyan Es, bir kadının tek başına neler yapabileceğini de ortaya koyuyor.

AİLENİN SORUMLULUĞU ÜZERİNDE

Hakkari bölgesine ait ürünler ürettiklerini söyleyen Es, "Harran Üniversitesi Kamu yönetimi mezunuyum. 7 yıldır arıcılık yapıyorum. Salgından ötürü bir süre Kerkük’te çalıştım. Türkiye’ye dönüş yaptım ve organik arıcılık yapmayı sürdürdüm. Ayrıca menengiç kahvesi, tahin ve menengiç sabunu üretimini bizzat kendim yapıyorum. Tereyağı, ceviz, pancar toplayıcılığı gibi işler yaptım. Geçimimi tamamen bu işle sağlıyorum. Ailemde bütün sorumluluk bana ait. Babamdan ilham alarak bu işe kendimi verdim" diye konuştu.

DİĞER KADINLAR DA YAPMAK İSTİYOR

İlk zamanlar çevresinden olumsuz tepkilerle karşılaştığını kaydeden Es, "Ancak çok keyifli bir iş. Şu an işime o kadar hakimim ki. Bir kadın isterse, kadının yaptığı iş en güzel ve verimli iş oluyor. Bir kadın en zor işin üstesinden gelebiliyor. Şemdinli'nin Rubarok bölgesinde tek kadın arıcı benim. Zor bir coğrafyada bu işi sürdürüyorum ama keyifle yapıyorum, doğayla yaşıyorum. İşimi başardıkça birçok kadın arkadaşım da bu işi yapmak istediğini söylüyor. Kadının bunu yapabileceğini gösterdim. Kadınların bu işi yapamayacağını söyleyenlere karşı bu algıyı kırdım. Kadın çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Kadınlar bu işe teşvik edilmeli" dedi.