Samiler Danimarka'dan tarihi eserini geri istiyor

Norveç’in yerli halklarından Samiler, Danimarka’dan 1691 yılında el konulan ve ayinlerde kullanılan bir davulun kendilerine iade edilmesini istiyor.

Danimarka Ulusal Müzesinde 1849 yılından bu yana sergilenmeye başlayan davul bir Sami şamanı olan Anders Poulsson’a ait. O dönem cadılık suçlamasıyla yargılanan Poulson’un davuluna davada el konulmuş ve daha sonra da Kraliyet hazinesine katılmıştı.

Söz konusu davul 1979 yılında Norveç’in Karasjok kasabasındaki Sami Müzesine kiralanmıştı. Danimarka Kraliyet Ailesiyle yapılan kiralama anlaşmasının 1 Aralık’ta dolması beklenirken Sami halkının temsilcileri davulun kendilerine verilmesini istiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sami Parlamentosunun başkanı Aili Keskitalo, davulun yüksek bir kültürel değeri olduğunu ve tarihteki Sami şamanlarının mistik dünyasına ışık tuttuğunu ifade ederek bunun Samiler için oldukça bir konu olduğunu ve tarihi eserin halka iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzun yıllardan bu yana davulun iadesi için başvurular yaptıklarını belirten Keskitalo, henüz bir yanıt alamadıklarını da dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak Danimarka Kraliçesi Margrethe de bir açıklama yapmış değil.