Sibirya yanıyor, Brezilya’da kar fırtınası

Rusya’nın en soğuk bölgesi olan Yakutistan bölgesi orman yangınları geniş bir bölgeyi yok ederken, Brezilya’yı soğuk hava dalgası vurdu. Ülkede kar fırtınası yaşandı.

Sibirya yangınlarla boğuşuyor. Yaz sıcaklarının normalin üzerine çıkması, uzun süreli kuraklıklar ve hükümetin tedbir almaması, yıkıcı orman yangınlarına dönüşüyor. Her yıl benzer bir durum yaşanıyor.

Son yıllarda Rusya’da küresel ısınmanın etkisiyle aşırı sıcaklar ve kuraklıklar rekor düzeye çıktı. Moskova’dan ülkenin Arktika okyanusu kıyısındaki en soğuk bölgesi Yakutistan’a kadar durum böyle.

2021 yılının başından bu yana ise Yakutistan Cumhuriyeti’nde 1,5 milyon hektarı aşkın ormanlık alan yandı. Bu yıl yangın döneminin bir ay daha uzaması bekleniyor.

Çevreciler Rusya’nın orman yangınları ile mücadele politikasını eleştiriyor. Özellikle de hükümetin 2015’te çıkardığı bir kararname tepkilerin odağında. Bu kararname, yangın söndürme maliyeti yüksekse yerel makamların müdahale etmemesine olanak tanıyor.

Sibirya’da orman yangınları kasıp kavururken gezegenin bir diğer ucunda Brezilya’nın güneyinde kar fırtınası yaşandı. Bu dondurucu hava dalgasının And Dağları’ndan geçerek subantarktik denizlerinden gelen soğuk bir hava dalgasından kaynaklanıyor.

Brezilya’da en az 13 kent sıradışı soğuk hava dalgasından etkilendi. Negatif hava sıcaklıkları -15 dereceye kadar hissedildi. Brezilya en son 2013’te bu tür istisnai kar yağışını görmüştü.