Trump, Alaska'da koruma altındaki bir alanı tahrip edecek

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Alaska'da kutup ayılarının yaşadığı koruma altındaki bir doğal rezervde gaz ve petrol sondajı yapılmasını yolunu açtı.

İçişleri Bakanı David Bernhardt, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada Arktika ulusal fauna alanında petrol imtiyazlarının satışının "yıl sonundan itibaren" başlayabileceğini belirtti.

Sondaj programı yaklaşık 70 bin kilometre karelik bir kıyı alanını ilgilendiriyor. İrlanda büyüklüğündeki bu alan, Arktika okyanusunda ülkenin koruma altındaki en büyük rezervinde bulunuyor. Sözkonusu alanda kutup ayıları ile karibular yaşıyor.

Amerikan The Hill sitesine göre gazetecilere açıklamada bulunan David Bernhardt, bu program "binlerce yeni iş birimleri kurabilecek ve onbinlerce milyar dolar gelir sağlayacak."

Trump yönetiminin kararı Alaska petrol şirketleri ve yöneticilerinin ulusal rezervdeki kaynakların işletilmesi için 30 yıldır yaptığı baskılarla ortaklaşıyor.

Çok sayıda çevre örgütü 1980'li yıllardan beri alanı hedef alan sondaj projelerine karşı çıkıyor.

Çevre koruma derneği müdürü Adam Kolton yaptığı yazılı açıklamada "Trump yönetimi ülkemizin son vahşi doğal alanını yok etme yarışını sürdürüyor" diyerek, bu programın yerli halklar ile bağımlı oldukları doğayı tehlikeye attığını kaydetti.

Kolton, "Tüm düzeylerde, mahkemelere, Kongre'de ve idari konseylerde mücadele etmeye devam edeceğiz" diye ekledi.