Türk askerliğini reddedip gerilla saflarına katıldılar

Kürtlere, bölge haklarına ve demokrasiye karşı savaş açan Türk devletine askerlik yapmayı reddeden geçler gerilla saflarına katılıyor.  Bunlardan ikisi, Kürt gençlerinin yerinin Türk ordusu olmadığını kaydetti.

Kürdistan’da onlarca yıldır ağır bir savaş yürütülüyor. Türk ordusunun eliyle, ırkçı ve insanlık dışı suçlar işleniyor. Askerliğin bir devlet politikası olarak zorunlu olduğu bu rejimde, gençler kirli bir savaşa sürükleniyor.

Faşist uygulamalarla Kürdistan topraklarında hüküm sürmek isteyen AKP hükümetine karşı askere gitmeyi reddeden ve gerilla saflarına katılan gençlerin sayısı günden güne artıyor. İki HPG gerillası Fedakâr Diyadin ve Helwest Partizan da Türk askerliğini reddedip gerilla saflarına katılan gençler arasında yer alıyor. Her iki gerilla neden askerliği reddettiklerini ANF’ye anlattı.

Ağrı’dan 2015 yılında gerilla saflarına katılan HPG gerillası Fedakâr Diyadin askerliğe çağrıldığında muayene olur, daha sonra kararını değiştirerek Türk askerliği yapmaktansa gerilla saflarına katılmayı tercih eder.

Diyadin, gerilla saflarına katılımını şöyle anlatıyor: “Türk devletinin askerliğini yapamazdım. Bir Kürt genci için Türk askerliği yapmak ülkesine, davasına ihanet etmek gibi bir şeydir. Çünkü Kürdistan dağlarında kırk yıldır özgürlük mücadelesi veriliyor. PKK gerillası ülkesi ve halkı için özgürlük mücadelesi veriyor. Ben özgürlüğüm için savaşanlara kurşun sıkamazdım. Ben de bir Kürt genci olarak ait olduğum yer olan gerilla saflarında mücadelemi sürdüreceğim.”

Gerilla Diyadin, Kürt gençlerine şu çağrıda bulunuyor: “Kürt gençleri Türk askerliğine değil kendi özgürlük mücadelesine katılmalıdır. Gençler dört parça Kürdistan’a topyekûn bir savaş konseptiyle saldıran AKP-MHP faşizmine karşı gerilla saflarına katılıp özgürlük savaşı vermelidir.”

Aslen Urfalı olup Antep’te büyüyen gerilla Helwest Partizan da Türk askerliğini reddederek, 2017 yılında gerilla saflarına katıldı. Partizan, “Halkıma, ülkeme düşmanlık edenlerle değil onların özgürlüğü için mücadele verenlerle birlikte olmam gerekirdi” diyor.

Gerilla Partizan şöyle devam ediyor: “Ben de askere gideceğim esnada kararımı değiştirerek gerilla saflarına katıldım. Bir Kürt genci olarak Türk askerliğine gidip Kürdistan halklarının özgürlüğü için mücadele eden PKK’ye karşı savaşmak ahlaki değil ihanettir. O yüzden ait olduğum yere geldim. Gerilla saflarında kendi gerçeğimle yüzleştim. Tabi burada düşmanın vahşetine de yakından tanık oldum. Şu an gerilla saflarına katılmakla ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi anladım” dedi.

Partizan, Kürdistan halkına yönelik her türlü imha-inkâr ve katliamı reva gören Türk devlet faşizmine karşı savaşmanın kendisini onurlandırdığını belirtiyor.

Partizan da sözlerini Kürt gençlerine çağrıda bulunarak tamamlıyor: “Kürt gençleri tarihini iyi incelesin. Geçmişiyle yüzleşerek geleceğini düşünsün. Türk devleti Kürtlere ve Kürdistan’a yönelik kapsamlı bir savaş yürütürken gençlerimiz sessiz kalmayı kendilerine kabul ediyor mu? Yediden yetmişe kimseye zerre acımadan halkımızı katliamdan geçiren faşist bir zihniyete karşı direnmek yerine onlara hizmet etmek Kürt gençliğine yakışıyor mu? Gençler her zamanki gibi direniş saflarında en aktif bir şekilde yer almalı kendi düşmanına karşı güçlü bir mücadele vermelidir.”