Türk çete itiraf etti: Peygamberin intikamı için yaptım!

İsviçre’de bir Portekiz vatandaşını katleden Türk çeti, olayın terör eylemi olduğunu kabul ederek, “Peygamber’in intikamı için yaptım” dedi.

Geçtiğimiz Cumartesi İsviçre’nin Vaud Kantonu bağlı Morges kentinde bulunan kebapçıdan çıkan bir gruba bıçakla saldırarak, 29 yaşındaki bir Portekiz vatandaşını katleden, İsviçre-Türkiye çifte vatandaşlığına sahip 26 yaşındaki Türk asıllı bir çete olayın terör saldırısı olduğunu kabul etti.

Kanton polisinin gerçekleştiği operasyon sonucu yakalanarak gözaltında alınan zanlının dosyasını, Federal Savcılık alarak olayın terör saldırısı olup olmadığını araştırmaya başlamıştı.

FEDERAL TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNU DOĞRULADI

Federal Savcılık bugün yaptığı açıklamada, olayın bir terör saldırısı olduğunu duyurdu. Zanlının İsviçre-Türkiye cifte vatandaşlığına sahip 26 yaşında olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, zanlının 2017’den beridir İsviçre İstihbarat Örgütü tarafından radikal cihatçı gruplarla ilişkisi olması ve tehdit unsuru taşıması nedeniyle takip altında olduğu belirtildi.

DAHA ÖNCE TUTUKLANIP SERBEST BIRAKILMIŞ!

Savcılık zanlının, 2019 yılında Vaud Kantonunda bulunan bir petrol ofisinin kundaklanması olayından dolayı Nisan 2019 ayında tutuklandığı ve psikolojik gerekçelerle Temmuz 2020’de serbest bırakıldığı belirtti. Zanlının mahkeme kararıyla adli kontrole tabi tutulduğu, gece dışarı çıkma ve silah taşıma yasağının olduğu bilgisine de yer veren savcılık, son terör saldırısına kadar zanlının bu yasakları ihlal ettiğine dönük polise herhangi bir ihbar gelmediğini iddia etti.

Zanlının dosyasına gizlilik kararı getirildiğinin de belirtildiği açıklamada, yaşanan saldırının tam anlamıyla açıklığa kavuşturulması için soruşturmanın genişleyerek devam edeceğine vurgu yapıldı.

‘PEYGAMBERİN İNTİKAMINI ALMAK İÇİN YAPTIM’

Saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Vaud Kanton Polisi ise zanlının isminin Omer A. olduğunu belirterek, gözaltına alınırken cihatçının üzerinden cinayeti işlediği bıçak ve Kuran nüshalarının çıktığını belirtti. Cihatçı Omer A.’nın göz altında ‘halkımın ve peygamberin intikamını almak için yaptım’ dediği bilgisi de paylaşıldı.

TÜRK CAMİLERİNDE ÖRGÜTLENDİ!

Öte yandan, çete Ömer A.’nın Kanton Vaud’a bulunan Tük Diyanet Vakfı’na bağlı camilere gittiği ve bu cevrede radikalleştiği iddia edildi.

SALDIRI TARTIŞMA YARATTI

Ayrıca, Federal Savcılığın yaptığı açıklama ülkede büyük tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Uzmanlar, 2017’den beridir çete örgütlerle yakın ilişkisi olduğu ve tehlike arz ettiği bilinen ve hatta tutuklu olmasına rağmen zanlının psikolojik gerekçelerle serbest bırakılmasını büyük bir eksiklik olarak görerek, yetkilileri eleştirdi.