Tütün endüstrisi en büyük kirleticilerden biri

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tütün sektörünün bilinen en büyük kirleticilerden biri olduğu tepkisinde bulundu.

WHO tarafından hazırlanan raporda bitkilerin yetiştirilmesinden tüketim ve atık dahil olmak üzere tütün ürünlerinin imalatına kadar bir bütün olarak sektörün çevresel ayak izi inceleniyor.

600 MİLYON AĞACIN YOK EDİLMESİNDEN SORUMLU

Tütün endüstrisi 600 milyon ağacın yok edilmesinden sorumlu tutulurken, tütün çiftçiliğinin her yıl 200 bin hektar arazi ve 22 milyar ton su kullandığı, 84 milyon ton dolayında CO2 açığa çıkardığı belirtildi.

WHO Genel Müdürü Rüdiger Krech, “Gezegende en yaygın olarak atılan çöp olan tütün ürünleri, bir kez atıldığında çevreye yayılan 7 binden fazla kimyasal bileşik içeriyor” dedi.

HER YIL 4 BİN 500 MİLYAR SİGARA İZMARİTİ SUYU KİRLETİYOR

Krech, her yıl doğaya atılan 4 bin 500 milyar sigara izmaritinin 100 litreye kadar varan suyu kirletebildiği uyarısında bulundu.

Tütünün sağlığa yönelik tehlikeleri tüketim ve atıklarla sınırlı değil: tütün yetiştiricilerinin yaklaşık dörtte biri, deri yoluyla bir tür nikotin zehirlenmesi olan yeşil tütün hastalığı yaşıyor. 

12 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK GÜNDE 50 SİGARAYA MARUZ KALIYOR

Türün sektöründe çok sayıda çocuğun istihdam edildiğine dikkat çeken Krech, tütün yapraklarıyla sürekli temas halinde olan bu yetiştiricilerin günde 50 sigaradaki nikotinle eşdeğerde nikotin tükettiğini belirtiyor. Krech, “Bir düşünün: 12 yaşında bir çocuk günde 50 sigaraya maruz kalıyor” dedi.

Rapora göre, tütün genellikle suyun ve ekili arazinin genellikle kıt olduğu ve bu mahsullerin önemli gıda üretiminin yerini aldığı yoksul ülkelerde yetiştiriliyor.

ORMANSIZLAŞMANIN YÜZDE 5’İNDEN SORUMLU

Tütün çiftçiliğinin dünyada ayrıca ormansızlaşmanın yüzde 5’inden sorumlu olduğuna dikkat çeken rapor, tutuk yetiştiriciliğinin değerli su kaynaklarının tükenmesine katkıda bulunduğunu vurguluyor.

Rapora göre küresel sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmı, hava taşımacılığının karbon ayak izinin beşte birine eşdeğer olan tütünün işlenmesi ve taşınmasından kaynaklanıyor.

SİGARA FİLTRELERİ EN BÜYÜK İKİNCİ PLASTİK KİRLİLİĞİ

WHO dünyadaki plastik kirliliğinin birikmesine önemli ölçüde katkıda bulunan tütün türevi ürünler (sigaralar, dumansız tütün ve elektronik sigaralar) konusunda da uyarıyor.

Sigara filtreleri, mikroplastik izler içeriyor ve bu izler, dünyanın en derini olan Mariana Çukuru'nun dibi de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda bulundu. Bu da sigara filtrelerini dünyadaki en büyük ikinci plastik kirliliği kaynağı haline getiriyor.

WHO, tütün endüstrisinin iddiasının aksine bu filtrelerin sağlığa yararlı bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını vurguluyor.

Bu nedenle BM kurumu, dünyanın dört bir yanındaki siyasetçileri bu filtreleri tek kullanımlık plastikler olarak ele almaya ve bunları yasaklamayı düşünmeye çağırıyor.

‘KİRLETEN ÖDER’ İLKESİ BENİMSENMELİ

Raporda ayrıca tütün endüstrisi atıklarını temizlemenin devasa maliyetlerinin dünyanın her yerindeki vergi mükellefleri tarafından karşılandığı tepkisinde bulunuluyor.

Rapora göre Çin, tütün ürünlerinden kaynaklanan atıkları arıtmak için her yıl yaklaşık 2,6 milyar dolar (2,4 milyar Euro) harcıyor. Hindistan için fatura 766 milyon dolara yükselirken, Brezilya ve Almanya'nın ise 200'er milyon dolar ödemesi gerekiyor.

Bu nedenle WHO, “kirleten öder” ilkesini benimseyerek daha fazla ülkenin Fransa ve İspanya örneğini izlemesi konusunda ısrar ediyor.

Rüdiger Krech, “sektörün gerçekten yarattığı hasarın bedelini ödemesinin önemli” olduğunun altını çiziyor.