Ucuz tavuk eti insanlara pahalıya patlıyor

Tavuk eti Avrupa ve ABD gibi ülkelerde oldukça ucuz fiyatlara elde edilebiliyor. Uzmanlar ucuz tavuk etinin, çevreye, insan sağlığına ve hayvanların kendisine verilen zararlar nedeniyle insanlığa pahalıya patlayacağı konusunda uyarıyor.

Batılı ülkelerde tavuk etinin kilosu bir kilo ekmekten daha ucuz durumda. Tavuk eti üreticilerinin kullandığı yöntemlerin yan etkileri ve bunların ekonomik bedeli tabii ki marketlerdeki fiyata yansımıyor. Ancak uzmanlara göre insanlık bu durumun sonuçlarını ağır bedellerle ödeyebilir.

Halihazırda organik olarak yetiştirilen bir tavuğun fiyatı endüstriyel yöntemlerle yetiştirilen bir tavuğun fiyatının üç katı. Bu nedenle ucuz tavuk eti dünyada en çok tüketilen et konumunda.

EKOLOJİK MALİYET
Dünyada tavuk eti tüketimi kişi başına neredeyse üç kattan fazla artmış durumda. Tavuk eti sadece insanlar için üretilen gıdalarda değil, insanların beslediği evcil hayvanların yemlerinde de kullanılıyor. Bu nedenle dünyada her yıl 50 milyar tavuk eti için beslenip kesiliyor. Bunun yanı sıra 3 milyara yakın tavuk da yumurta üretimi için kafeslerde ömürlerini geçirip, ardından kesiliyor.

İnsanlar tarafından etleri için öldürülen kara hayvanlarının yüzde 99’unu tavuk, hindi, ördek ve kaz gibi kümes hayvanları oluşturuyor.

DENİZ VE VAHŞİ HAYATA ETKİSİ

Büyük miktarda tavuk gübresi, tüyleri, ölen tavuklar nedeniyle çok büyük çöp depolama alanları oluşmuş durumda. Bu depolama alanlarından toprağa çok yoğun oranda karışan atıklar ırmaklar, göller ve denizlerde fosfor ve azot fazlalığına neden oluyor. Özellikle tatlı su alanlarında bu artışa bağlı olarak çok fazla yosun oluşuyor. Yüzeyde biriken yosun su altındaki bitkileri ışıksız bırakarak onların ölümüne buna bağlı olarak da balıkların ölümüne neden oluyor.

Tavuk atıkları nedeniyle oluşan ağıt metaller ve patojenik mikroplar da kara hayvanlarında hastalığa neden oluyor.

SU KAYNAKLARINA ETKİSİ

Tavuk atıkları su kaynaklarında da pfiesteria pscicida mikrobuna neden olurken, insanlar tarafından tüketilmesi durumunda hastalıklara neden oluyor. Sudaki azot artışı da ölümcül “mavi bebek sendromu” gibi ölümcül hastalıklara neden olabiliyor ve konvansiyonel su arıtma teknikleri bu riski ortadan kaldırmıyor.

HAVAYA ETKİSİ

Tavuk çiftlikleri hava kirliliğine de yol açıyor. Amonyak, hidrojen sülfür ve içinde bakteriler barındıran tavuk tozu bu çiftliklerde çevreye yayılıyor. İnsanlarda göz ve akciğer rahatsızlıklarına neden olan bu kirlilik çevredeki doğal yaşamın içindeki canlılar için de zaman zaman ölümcül sonuçlar doğuruyor.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ

Tavuk çiftliklerinde yaygın olarak kullanılan antibiyotikler insan sağlığı için olağanüstü bir tehdit oluşturuyor. Tavuk çiftlikleri hayvanların yaşamlarına hiçbir şekilde uygun olmadığı için üreticilerin tavukları hayatta tutmak için tek şansı bol miktarda antibiyotik kullanmak. Bu da zamanla antibiyotik direnci yüksek bakterilerin nüfusunun artmasına neden oluyor. Bilim insanları tavuk çiftliklerinden yayılacak bir bakteriyel enfeksiyonun insanlığın geleceği için büyük bir tehdit olabileceğini düşünüyor.

TAVUK ETİNDE DIŞKI İZLERİ

Tavuk eti üzerinde ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde örneklerin yüzde 99’unda E.coli bakterisine rastlandı. E.Coli bakterisi ağırlıkla dışkıda yer alan bir bakteri. Her sene 1,1 milyon Amerikalı yetersiz pişmiş tavuk etinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hastaneye başvuruyor.