Urfa’da provokatif hazırlık

HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Urfa’nın nüfus yapısına dikkat çekerek, özellikle Ceylanpınar gibi ilçelerden başlamak üzere Arap-Kürt çatışması hazırlığı yapıldığını söyledi.

HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, tamamen toplumun birbirine kırdırılabileceği bir ortam için devlet hazırlığıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, AKP hükümetinin Urfa’da devreye koyduğu özel savaşı anlattı. ”Çok açık söylüyorum; antidemokratik, hukuk dışı, bizim toplumsal gerçekliğimize uymayan ve tamamen toplumun birbirine kırdırılabileceği riskleri taşıyan bir devlet hazırlığıyla karşı karşıyayız“ diyen Erdoğmuş, özellikle Ceylanpınar ve Suruç’un pilot ilçeler olarak seçildiğini kaydetti.

Suruç’ta Kürtleri karşı karşıya getirecek tehlikenin aleni olduğunu ifade ederek, Hacı Esved Şenyaşar ve iki oğlunun hunharca katledilmelerini anımsatan Erdoğmuş, “Üç cenaze hastaneden çıkıyor ve hastanenin içinde infaz edildikleri gizli saklı değil. Adli Tıp raporu vahşeti anlatıyor, bütün deliller, veriler ortada ama hiçbir hukuki gelişme yok, bir kişi bile gözaltına alınmadı. Bunun toplumdaki oluşturduğu potansiyel çatışma riskinin farkında olmadıklarını söyleyemeyiz” dedi.

ÇOK ÖZEL BİR POLİTİKA

Ceylanpınar’da çok özel bir politikanın devreye sokularak Araplar ile Kürtleri karşı karşıya getirecek bir hazırlığın olduğu uyarısında bulunan Erdoğmuş, şunları söyledi: “Ceylanpınar’da yerel yönetimden merkezi idareye kadar tamamen farklı bir durum var. Sanki Suriye tarafından farklı grupların yönettiği bir kent. Düşmanlık besleniyor. Aleni silah teşhirleri var. Ceylanpınar da Suruç gibi silahlandırılıyor. Sınırın öbür tarafındaki gerilimin, bu tarafa da taşırılmasının sanki ön hazırlıkları yapılıyor.

NÜFUS YAPISIYLA OYNANDI

Urfa’nın üçte biri Arap nüfusu. Arap ve Kürtlerin örnek komşuluk yaptıkları, kaynaştıkları, kardeşçe hayat sürdürdükleri bir coğrafya. Türkmenler ile de böyle. Suriye savaşıyla birlikte 500 binin üzerinde Urfa’ya Suriye’den gelen Arap nüfusu var. Vatandaşlık verilmiş ve oy kullanmış 10 bine yakındır. Eğer bir topluma, bir toprağa, bir kente güvensizlik tohumu ekilirse Allah muhafaza o güveni yeniden tesis etmek zorlaşır. Güvensizlik beraberinde çok daha büyük kaosu tetikler. Bilmediğimiz hazırlıklar da vardır. Bizim Urfa ile ilgili endişemiz, kaygımız budur.”