Uzmanlar: Önce Türk bankaları ve şirketleri batacak

Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısındaki düşüşü sürürken, yabancı ekonomi uzmanları Türkiye’de ekonomi artık bu krizi kaldıramayacağını ve ilk etapta banka ve şirketlerin batacağını belirtiyor.

Erdoğan rejiminin rehinelerinden Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması ardından ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırımlarından başlayan dövizin Türk lirası karşısındaki yükselişi durmak bilmiyor. Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında yılın başından beri yüzde 40'ın üzerinde değer kaybederken, Türk Lirası’nın da bu süre zarfında yüzde 29 eridiği belirtiliyor.

Yabancı ekonomi uzmanlarına göre Türkiye’de ekonomi artık bu yükü kaldıramayacak ve krizin faturası peş peşe finans kuruluşlarına ardından da şirketlere kesilecek. Uzmanların ortak öngörüsü ise ilk etapta Türkiye’de şirketler borçlarını ödemeyecek hale gelecek ve bankaların sermayesi eriyecek.

‘YABANCI SERMAYE EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLANIYOR’

Danimarka’nın en büyük bankası olan ve dünyanın birçok ülkesinde sermayesi bulunan Danske Bank’ın finans uzmanlarından Jakob Christensen “Artık yabancı piyasa Türkiye’ye ilişkin en kötü senaryoya hazırlanıyor, bankalar ve şirketlerin borçlarını ödemeyecekleri korkusu hakim” diye konuştu.

Aynı bankanın bir diğer uzmanı Wladimir Miklaschewski ise “Tük Lirası yeniden toparlanamazsa, bunun sonuçları domino taşı etkisinde olacak, şirketlerin borçlarını aldıkları kredileri ödememeleri bankaların çöküşünü getirecek” görüşünü dile getirdi.

Ancak Japonya’nın önde gelen finans gruplarından Nikko Asset Management’in yöneticilerinden Lucas Irisik diğer uzmanlardan farklı düşünüyor. Irisik’in kısa vadedeki tahmini şöyle: “Türk Lirası’nın değer kaybetmesi yakın gelecekte gözle görülür şekilde Türkiye’de yerli ekonominin yavaşlamasına yol açacaktır ve böylelikle çark dönemez hale gelecek.”

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin finans kuruluşlarından Goldman Sachs da Türk Lirası’nadki değer kaybının sürmesi ve Dolar/TL'nin 7.1 seviyesine çıkması durumunda Türkiye merkezli bankaların ellerindeki sermaye fazlasının eriyebileceği uyarısında bulunmuştu.