WHO gizemli hepatit vakaları konusunda uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocuklarda kökeni henüz belirlenmeyen onlarca hepatit vakası konusunda uyardı.

Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen WHO Sözcüsü Tarik Jasareviç, "1 Mayıs itibarıyla, WHO’ya 20 ülkede en az 228 olası vaka bildirildi ve 50'den fazla başka vaka araştırılıyor" dedi. 

Sözcü, “Bu vakalar altı WHO bölgemizden dördü tarafından rapor edildi” diye ekledi. 

Bu yeni hepatit vakalarının kökeni henüz bilinmiyor. Vakaların çoğu, başta Birleşik Krallık olmak üzere Avrupa’da görüldü. 

5 Nisan'da WHO, orta İskoçya'da 10 yaşın altındaki çocuklarda etiyolojisi bilinmeyen 10 ciddi akut hepatit vakası hakkında bilgilendirmede bulunmuştu. 8 Nisan'a kadar Birleşik Krallık'ta 74 vaka tespit edilmişti.

Bu hepatit esas olarak 10 yaşın altındaki çocukları etkilerken, sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösteriyor. Bazı vakaların karaciğer nakli gerektirdiği belirtildi. En az bir çocuk hayatını kaybetti. 

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) ve WHO'ya göre, vakaların hiçbirinde akut viral hepatite (A'dan E'ye) neden olan olağan virüsler tespit edilmedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu gizemli hepatit vakalar üzerinde yapılan araştırmalar, Amerikan sağlık yetkililerini bunun “adenovirüs” olabileceği tespitine götürdü, ancak kesin bir neden tespit edilemedi. 

Adenovirüslerin yaygın olarak genellikle solunum semptomlarına, konjonktivitlere ve hatta sindirim bozukluklarına neden olduğu biliniyor. 

Bulaşma ise fekal-ağız veya solunum yolu ile gerçekleşiyor. Genellikle kış ve ilkbaharda ve daha sık olarak toplu ortamlarda (kreşler, okullar, vb.) bulaşma olayı gerçekleşirken, insanların çoğu 5 yaşından önce enfekte oluyor. 

Bununla birlikte, bulaşmanın gizemli hepatit gelişimindeki rolleri belirsizliğini koruyor.