WHO ve Unicef: İlk iki ayda kızamık vakalarında patlama yaşandı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü ve Çocuk Fonu UNICEF, yılın ilk iki ayında dünya genelinde kızamık vakalarında yüzde 80’e yakın artış yaşandığını duyurdu.

WHO, Covid-19 salgını nedeniyle çocukların aşılanmasındaki tehlikeli gecikmenin yakalanmaması ve sağlık kısıtlamalarının çok hızlı bir şekilde kaldırılması durumunda "mutlak felaket" riski konusunda son aylarda sürekli uyarılarda bulunuyordu.

WHO ve UNICEF tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, 2022 yılının ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla kızamık vakalarında yüzde 79’luk bir artış yaşandı.

Her iki BM kurumu, yüksek derecede bulaşıcı olan ağır bir kızamık salgınının ortaya çıkmasından endişe duyarken, bu salgının 2022’de milyonlarca çocuğu etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Mevcut durumda ocak ve şubat aylarında dünya genelinde 17 bin 338 vaka tespit edildi. 2021 yılının aynı döneminde 9 bin 665 vaka tespit edilmişti.

Gözetim sistemlerinin Covid-19 salgını nedeniyle aksamasından dolayı gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Adını vücudun her yerindeki karakteristik kırmızı lekelerden alan kızamığa karşı en iyi koruma aşı seviyesinin yüksek tutulması ile ifade ediliyor. Nisan ayına kadar son 12 ay içerisinde çoğunluğu Afrika ve Doğu Akdeniz’de olmak üzere 21 önemli kızamık salgını yaşandı.

Geçen yıldan bu yana en büyük kızamık salgınları ile karşı karşıya kalan ülkeler Somali, Yemen, Nijerya, Afganistan ve Etiyopya olarak dikkat çekiyor. Sağlık örgütlerine göre kızamık oldukça bulaşıcı olduğu için, aşı seviyeleri düştüğünde vakalar ortaya çıkma eğilimi gösteriyor.

İki BM kuruluşu, kızamık salgınlarının, daha yavaş yayılan diğer salgın hastalıkların habercisi olmasından endişe duyuyor.

WHO ve UNICEF'e göre, 2020'de dünya çapında 23 milyon çocuk rutin sağlık hizmetleri aracılığıyla temel çocukluk aşılarını alamadı; bu sayı 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 2019 yılına göre aşı olamayan çocukların sayısı 3,7 milyon arttı. 

WHO, "Artık herkesin bu hayat kurtaran aşılara erişebilmesi için temel bağışıklama programlarını tekrar rayına oturtma ve gecikmeyi yakalama kampanyaları başlatma zamanıdır” dedi.