Yakutistan’daki yangın Kuzey Kutbu’na ulaştı, Putin talimat verdi

Rusya’ya bağlı federe cumhuriyetlerden biri olan Yakutistan’daki orman yangınları Kuzey Kutbu’na ulaştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, yangınları kontrol altına almak için çabaları arttıracaklarını açıkladı.

Rus meteoroloji kurumu Rosguidromet, durumun çok zorlu olduğu konusunda uyardı.  

Ormanları Koruma Federal Kurumu’na göre bu bölgede 8,68 milyon hektar kül oldu.

Amerikan uzay ajansı NASA ise Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada Yakutistan’da başlayan orman yangınlarının 3 bin kilometre ilerleyerek Kuzey Kutbu’na ulaştığını belirtti. Bu da tarihte bir ilk olarak kayda geçti.

Çevreciler Rusya’nın orman yangınları ile mücadele politikasını eleştiriyor. Özellikle de hükümetin 2015’te çıkardığı bir kararname tepkilerin odağında. Bu kararname, yangın söndürme maliyeti yüksekse yerel makamların müdahale etmemesine olanak tanıyor.

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından 9 Ağustos günü açıklanan raporda küresel ısınmanın tahmin edilenden on yıl önce, diğer bir ifadeyle 2030 civarında + 1.5 ° C eşiğine ulaşabileceği kaydediliyor. Bu durum zaten seri olarak sıcak hava dalgaları ve sellerin vurduğu "benzeri görülmemiş" yeni felaketlere yol açabilir. Değerlendirme raporunda insanlığın iklim değişikliklerinin sorumlusu olduğu ve sera gazı emisyonlarında keskin bir azalmaya gitme dışında tercihinin olmadığı kaydediliyor.