Yemen’deki ‘cehennem kuyusu’ jeologları büyülüyor

Yemen’in doğusunda gizemlerle dolu bir doğa harikası var. “Cehennem kuyusu”, yerel halk arasında iblisler ve kötü ruhlarla anlatılıyor. Jeologlar da bu kuyulara merak sardı.

Savaştan dolayı dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı Yemen’de gizemli bir doğa harikası ilgi çekiyor.

Başkent Sana’nın 1300 kilometre doğusunda, Umman sınırı yakınında devasa bir çukur var. 

El Mahra vilayetindeki çöllük alanda bulunan çukurun genişliği 30 metre. Derinliğinin ise 100 ila 250 metre olduğu tahmin ediliyor.

Yerli halk, bu çukurun iblisler için hapishane olarak işlev gördüğüne inanıyor. Bu batıl inanç, derinliklerden çıkan kötü kokularla pekiştiriliyor.

AFP’nin haberine göre Yemenli yetkililer çukurda ne olduğunu bilmediklerini ifade ediyor.

Jeolojik araştırma ve mineral kaynaklardan sorumlu yerel idarenin müdürü Salah Babher, “Çok derin, oksijenin az olması ve havalandırma olmaması nedeniyle bu kuyunun dibine hiç ulaşamadık” diyor.

Babher, “Bölgeyi ziyarete gittik ve kuyuya girdik. 50-60 metreden fazla derinliğe ulaştık ve içeride garip şeyler fark ettik. Ayrıca garip bir koku vardı. Çok gizemli” diye belirtiyor.

Güneş ışığı çok az içeriye sızıyor. Çukurun kenarından içeriye bakıldığında pek bir şey görünmüyor. Yerel batıl inanca göre, çukura yakın nesneler içeriye doğru yutuluyor. Ancak çukura giren ve derinliklerden çıkan kuşlar var.

Salah Babher’e göre çukur milyonlarca yıllık bir geçmişe sahip. Babher,  “Bu yerler daha fazla çalışma, araştırma ve incelemeye ihtiyaç duyuyor” diyor.

Geçen yüzyıllar içerisine kuyuya ilişkin çok sayıda öykü dolaştı. Cinlerin kuyuda yaşadığı ya da kuyunun Dünya üzerinde yaşam için tehdit oluşturduğu yönünde inançlar geliştirildi.

Lanetlenme korkusuyla çok sayıda bölge sakini bu geniş çukura yanaşmaya cesaret edemediği gibi, çukurdan bahsetmekten dahi korkuyorlar.